Tema u fokusu

StressLess: Banjalučanke osmislile način da vas riješe stresa na poslu


StressLess je usko specijalizirana Consulting agencija koja se bavi pružanjem usluga iz domena Stress Managementa namijenjenih IT kompanijama, a iza ovog, sada već razvijenog biznisa, krije se tim od tri mlade Banjalučanke i psihologinje: Una Kasagić, Nela Marinković i Jana Tanasić.

Sama ideja nastala je iz želje da primijene svoje znanje i iskustvo u rješavanju problema na radnom mjestu, te da ponude nešto novo našem tržištu. Ove djevojke odlučile su da posvete pažnju industriji koja zbog svog brzog razvoja postavlja najviše izazova pred svoje zaposlene, a to je IT industrija.

“Protekla godina za StressLess bila je vrlo turbulentna. Osamostalile smo se i krenule u različite projekte. Protekli period prepun je različitih projekata, konferencija, sastanaka i treninga. Pored posla koje smo obavljale, definitivno, u proteklom periodu smo i profesionalno sazrijevale kroz StressLess i nastojale se pozicionirati na tržište rada”, kaže Marinković.

U početku je StressLess bio interesantan privatnim kompanijama, ali kako vrijeme prolazi, ostvaruju saradnju i sa državnim institucijama. Trenutno planiraju da se prošire na područje cijele Bosne i Hercegovine, a u toku naredne godine i na region.

“Trenutno smo angažirane na nekoliko projekata i neprestano radimo. Kada ste na početku, u situaciji ste da radite daleko više od onoga što podrazumijeva vaš opis pola, tako da smo povremeno morale i izlaziti iz okvira svoje struke. StressLess čini tim od tri mastera psihologije Una, Jana i Nela i bazično svi programi i treninzi koje realizira StressLess bazirani su na psihologiji”, ističu iz StressLessa.

Ono što StressLess čini posebnim na tržištu rada upravo su njihovi paketi usluga koje nude svojim klijentima, a kojima se oni trude fokusirati na njihove potrebe i osmisliti ono što bi njihovim zaposlenicima najbolje odgovaralo i unaprijedilo njihovo poslovanje.

Jedan takav paket fokusiran je na unaprjeđenje poslovanja i opće produktivnosti unutar radne organizacije, konstantne edukacije zaposlenih prema najsavremenijim programima kreiranim na savremenim saznanjima i rezultatima empirijskih istraživanja iz psihologije (i srodnih oblasti), zadržavanja mladog kadra u BiH (kroz savremene programe motivacije i stimulacije zaposlenih), prevencije, suočavanja i/ili prevazilaženje stresa na radnom mjestu i svakodnevnih izazova koji nastaju brzim razvojem tehnologije.

“Veliki izazov je istupiti iz zone komfora u našem društvu, jer iako se zove ‘zona komfora’, za nas ona vrlo često nije ugodna već samo poznata. Opće je poznato da se ljudi plaše rizika i nepoznatog, te ostaju u svom poznatom okruženju, ponekad radeći stvari koje ne vole i ne žele, ali tek kada se preuzme rizik i izađemo iz zone komfora imamo priliku da realiziramo svoje snove”, zaključuju iz StressLessa.

(Piše: Aganović Emina)