Grad Zenica podržao otvaranje 18 startup preduzeća

Grad Zenica podržao otvaranje 18 startup preduzeća

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao je danas 18 ugovora, ukupne vrijednosti 60.000 KM, kojima Gradska uprava podstiče samozapošljavanje i zapošljavanje kroz razvoj startup projekata.

Za otvaranje obrta te zapošljavanje minimalno jednog zaposlenika, uključujući i vlasnika obrta, poticaj iznosi do 3.000 KM, a za društva sa ograničenom odgovornošću, uz minimalno dva zaposlenika, poticaj iznosi do 5.000 KM. Prednost su imale osobe do 32 godine starosti te koje su bile na birou, ali nije bio i uvjet.

”Od prvog mi je dana želja da probudim mladost u Zenici. Privatni biznis je nešto čemu se opredjelila BiH. Do sada je to bilo samo stidljivo u Zenici”, kazao je Kasumović, koji je dodao kako je već na startu ovim projektom posao dobila 21 osoba.

On je dodao i kako su svjesni da neće svi uspjeti, ali i da je uvjeren kako će ovi, dobri projekti uspjeti održati se na tržištu.

”Otvaranjem poslovno-industrijskih zona Zenica Sjever i Zenica Jug stvorit će se uslovi za brži razvoj privatnog biznisa”, najavio je Kasumović.

Direktorica i vlasnica Računovodstvenog servisa “Bankonto“ Nataša Hodžić poželjela je svima sreću te se i zahvalila Gradskoj upravi što su im omogućili da se ohrabre na pokretanje vlastitog biznisa.

”Moj je plan da uskoro i zaposlim još jednu ili dvije osobe. U zavisnosti kako će se razvijati biznis”, najavila je Hodžić.

Ovo je treći ovogodišnji poticajni program za razvoj privatnog biznisa. U prethodna dva utrošeno je 240.000 KM, od čega 40.000 KM za razvoj ženskog biznisa te 200.000 KM za poticaj dodatnog zapošljavanja i razvoja postojećih malih i srednjih preduzeća.

U prethodna dva projekta, zaposleno su 24 radnika.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.