Tržišta i finansije

Grawe zvanično preuzeo Atos osiguranje


Predstavnici osiguravajućih kuća Grawe i MG Mind potpisali su kupoprodajni ugovor težak više od 23 miliona KM, čime je austrijski koncern i zvanično preuzeo bijeljinsko osiguranje Atos.

MG Mind Mrkonjić Grad vlasnik je 99,6 posto akcija Atosa, dok je ostatak u vlasništvu Bobar Grupe, Holding Drinatransa i Univerzala iz Bijeljine. Atos, za sada, neće biti spojen sa Grawe Banja Luka, te će nastaviti poslovati kao posebno pravno lice.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu auto-osiguranja kojim se do sada nisu bavili. Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM.

Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju juna bila je 2,29 miliona KM. U isto vrijeme prošle godine, neto dobit osiguranja je bila 2,1 milion KM. Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći dio prihoda, oko 10 miliona KM, čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja. Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 miliona i veći su za 4,4 miliona KM nego u istom periodu lani.

Dugoročne obaveze nema, dok su kratkoročne obaveze ovog osiguranja sa 30. junom iznosile 20,6 miliona KM.