Novosti

Generalni direktor GIKIL-a pušten na slobodu uz mjere zabrane


Generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli pušten je na slobodu uz mjere zabrane.

Kako je za Klix.ba potvrdio tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Vedran Alidžanović, Gangulyiju je nadležni sud izrekao mjere zabrane putovanja, oduzimanja pasoša i obavezno javljanje u nadležnu policijsku upravu.

“Predložen je pritvor, međutim umjesto toga sud mu je izrekao mjere zabrane, smatrajući da će se s tim postići mjera obezbjeđenja prisustva osumnjičenog, što je nama krajnji cilj”, rekao je Alidžanović.

Gangulyiju se na teret stavlja krivično djelo Onečišćenje okoliša, a Alidžanović je rekao da Tužilaštvo TK nastavlja istražne radnje u slučaju GIKIL-a.

“Ovo je samo jedan dio dosad prikupljenih dokaza. Mi tek treba da dobijemo rezultate vještačenja, a vezano za naš pretres koji je obavljen i gdje su uzeti uzorci vezani za zagađenje zraka sa svih ispusnih dimnjaka i ostalih postrojenja kojima se vrše štetne emisije u zrak. Također, čekamo i rezultate uzoraka tla, kao i za zagađenje vode”, istakao je Alidžanović.

Podsjećamo, Gangulyija su u petak uhapsili pripadnici MUP-a TK po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Hapšenje je uslijedilo nakon istrage koju je pokrenulo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli s posebno oformljenim istražnim timom kojeg čine tužioci tuzlanskog tužilaštva, pripadnici MUP-a TK, federalni vodni i okolišni inspektori, pripadnici Agencije za vodno područje rijeke Save, ali i prof. dr Abdel Đozić s Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

GIKIL je već ranije ocijenjen kao najveći zagađivač u TK, a nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo produžiti okolinsku dozvolu, mjere je poduzela i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja je donijela Rješenje o obustavi rada ove kompanije.