Novosti

Građani BiH užurbano prelaze na usluge e-bankarstva


Stanovnici Bosne i Hercegovine užurbano prelaze na korišćenje elektronskih usluga u bankarstvu, podaci su Centralne banke BiH.
Prošle godine broj korisnika internet bankarstva ili neke druge vrste elektronskog bankarstva u BiH porastao je za više od 107.000 klijenata, što je gotovo 28 posto više nego u prethodnoj godini.

“Svaka četvrta kartica izdata u BiH u 2017. godini je korišćena, između ostalog, i za usluge e-bankarstva. Koliko je korišćenje elektronskog bankarstva u porastu posljednjih godina, najbolje ilustruje činjenica da je u 2011. godini tek svaki osamnaesti vlasnik kartice izdate u BiH koristio ovu vrstu kartičnih usluga”, navode iz Centralne banke BiH.

Osim toga, stanovnici BiH svake godine više koriste i bankarske kartice, ali i dalje uglavnom na bankomatima, odnosno za podizanje novca, a manje za plaćanje roba u usluga karticama.

U prošloj godini, na bankomatima i POS terminalima za plaćanja karticama u BiH napravljen je ukupan promet od oko 9,5 milijardi KM, što je za oko 8,2 posto više nego u godini dana prije.

Promet na bankomatima od toga je bio čak 6,75 milijrdi KM ili gotovo dvije trećine ukupnog prometa.