Industrija

Usvojeni standardi sigurnosti za industriju namještaja u BiH


Treće izdanje standarda BAS EN 581-1:2018, Namještaj za vanjsku upotrebu – Namještaj za sjedenje i stolovi za kampovanje, za kućnu i javnu upotrebu – Dio 1: Opći sigurnosni zahtjevi i treće izdanje standarda BAS EN 527-2:2018, Kancelarijski namještaj – Radni stolovi i pultovi – Dio 2: Mehanički sigurnosni zahtjevi, u sistem bosanskohercegovačke standardizacije usvojeni su metodom prijevoda.

Izvorne tekstove evropskih standarda priprеmiо је Tehnički komitet CEN/TC 207, Furniture, čiji je sekretarijat pod nadležnošću nacionalnog tijela za standardizaciju Italije (UNI).

Standard BAS EN 581-1:2018 propisuje opće zahtjeve sigurnosti za vanjska sjedala i stolove za kampovanje, za kućnu i javnu upotrebu, namijenjenih odraslima, bez obzira na materijale, dizajn/konstrukciju ili proizvodne procese. Standard se ne odnosi na sjedala za gledaoce u objektima i ne uključuje zahtjeve za trajnost materijala za tapaciranje, točkova, mehanizama za naslanjanje i naginjanje i mehanizama za podešavanje visine sjedala.

Mehanički zahtjevi za sigurnost su pokriveni standardom EN 581-2 za sjedala i standardom EN 581-3 za stolove.

Aneks A (informativan) predstavlja shematski prikaz zahtjeva i uslova koji se odnose na smicanje i pritiskanje, dok Aneks B (informativan) predstavlja obrazloženje koje se odnosi na povrede prstiju.

Standard BAS EN 527-2:2018 propisuje zahtjeve za sigurnost, čvrstoću i izdržljivost radnih stolova i pultova za kancelarijske poslove koji se izvode u sjedećem, polusjedećem/stojećem ili stojećem položaju.

Ne primjenjuje se na ostale kancelarijske stolove, koji su obuhvaćeni standardom EN 15372.

Aneks A (informativan) sadrži ispitivanje deformacije gornjeg dijela stola, dok Aneks B (informativan) sadrži primjer izračunavanja krutosti konstrukcije.

Bosanskohercegovačke standarde BAS EN 581-1:2018 i BAS EN 527-2:2018 pripremio je Tehnički komitet BAS/TC 42, Drvo i proizvodi od drveta, Instituta za standardizaciju BiH.