Tržišta i finansije

Evropske berze oštro pale, pod pritiskom tehnološki sektor


Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica oštro su pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tehnoloških divova Alphabeta i Amazon.coma.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,9 posto. Kako je i prethodno bio pod pritiskom, taj bi indeks u oktobru mogao zabilježiti najveći mjesečni pad od avgusta 2015. godine.

Londonski FTSE indeks skliznuo je jutros 1,40 posto, na 6.908 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,60 posto, na 11.129 bodova, a pariški CAC 1,80 posto, na 4.942 boda.

Nakon što su juče ti indeksi ponešto porasli, zahvaljujući uglavnom tehničkoj korekciji cijena dionica nakon prethodnog pada, jutros je nastavljen negativni trend.

Pritom je pod najvećim pritiskom tehnološki sektor, što je posljedica razočaranja ulagača poslovnim rezultatima Alphabeta i Amazon.coma.

Oba ta tehnološka diva izvijestila su o snažnom rastu zarada i prihoda u proteklom tromjesečju, no slabijem nego što su analitičari očekivali.

Uz to, razlozi zbog kojih je posljednjih nedjelja tržište pod pritiskom i dalje su prisutni – od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do usporavanja rasta globalne ekonomije i tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi italijanskog budžetskog deficita.

Zbog toga će danas poslijepodne u fokusu ulagača biti izvještaj o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.45 sati bio u minusu 1 posto, nakon što je juče potonuo više od 2 posto.

Na Tokijskoj je berzi je Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 21.184 boda.