Industrija

Tvornica cementa Kakanj otvara betonare u Mostaru i Splitu


Direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža najavio je da u ovoj godini planiraju otvoriti dvije nove betonare.

Prema njegovim riječima, TC Kakanj ima mogućnost da godišnje proizvede oko 800.000 tona cementa, ali s obzirom na smanjen intenzitet investiranja, kao i veoma jaku konkurenciju na tržištu, godišnje plasiraju između 470.000 i 500.000 tona cementa, zavisno od potrebe tržišta.

”Da bismo zadovoljili potrebe naših kupaca za visokokvalitetnim betonom i na jugu zemlje, uskoro otvaramo našu betonaru u Mostaru, dok u Hrvatskoj namjeravamo otvoriti betonaru u Splitu. Investirali smo u nove silose cementa, čime smo stvorili preduslove da proizvodimo prema trenutnim zahtjevima tržišta”, istaknuo je direktor TCK-a.

Muidža je kazao je da je 2018. godina bila veoma značajna za kompaniju, jer su obilježili i proslavili 40 godina uspješnog postojanja. Ispunili su plan od gotovo 500.000 tona cementa, što donosi i pozitivan finansijski rezultat i stabilnost poslovanja.

”Na području Sarajeva isporučujemo beton na najveće i najznačajnije objekte ovog urbanog centra. Naše betonare na području Zenice bile su glavni isporučioci betona za izgradnju Koridora 5c i druge infrastrukturne objekte”, dodao je on.