Novosti

98 posto Bečlija zadovoljno javnim gradskim prevozom


Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prevozom.

Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji još od 2010. leži iznad 96 posto. Čak 98 posto ispitanika istaknulo je prvenstveno zadovoljstvo cijenom javnog prevoza.

Zahvaljujući godišnjim kartama koje se mogu kupiti za 365 eura, Bečlije se za 1 euro dnevno mogu voziti po cijelom gradu.

Druge dvije najpozitivnije ocijenjene stavke su uski intervali prometovanja vozovi podzemne željeznice (97 posto) te široko rasprostranjena mreža javnog prevoza (93 posto).

Prometovanjem tramvajske mreže zadovoljno je 79 posto Bečlija, a kako bi korisnici tramvaja ubuduće bili još zadovoljniji 2019. godine planirano je proširenje ponude. Linija D će između ostalog biti produžena za dvije stanice, dok će nova linija br. 11 spajati naselja Simmering i Favoriten.

Intervali prometovanja autobusa također su pozitivno ocijenjeni (69 posto), a kada je riječ o sigurnosti, 76 posto putnika u večernjim se satima osjeća sigurno u metrou. Za usporedbu, 2008. taj je postotak iznosio samo 57 posto. U tramvajima i autobusima sigurno se odjeća 81 posto ispitanika. Povećanje osjećaja sigurnosti gradske vlasti pripisuju prvenstveno uvođenju sigurnosnih timova i povećanom video nadzoru na stanicama i sredstvima javnog prevoza.

I čistoća se prema mišljenu ispitanika znatno poboljšala. Čak 87 posto putnika autobuse doživljava kao najčišća prometna sredstva u Beču. Vozovi podzemne željeznice su s 83 posto vrlo blizu toj vrijednosti, a zabrana konzumacije hrane u vozovima koja je na snagu stupila 15 januara 2019. godine trebala bi taj postotak još dodatno povećati.

Čak 91 posto ispitanika pozitivno je ocijenilo tačnost i pouzdanost bečkog javnog prevoza, ljubaznost osoblja 79 posto, a s brojem mjesta u vozilima koji je u posljednjih 11 godina povećan za 50 posto zadovoljno je 88 posto putnika.