Tema u fokusu

Euro-Roal povećao izvoz u zemlje regije za 100 posto u 2019. godini


Da je u samom vrhu brzorastućih kompanija u BiH, firma Euro-Roal d.o.o. iz Matuzića u općini Doboj Jug, vodeći distributer aluminijskih, PVC LB. profila, materijala od inoxa, polikarbonata i pleksiglasa, dokazala je to sa ukupnom relizacijom od 31 milion KM i ostvarenim rastom prometa od 30 posto u 2018. godini.

Na ovaj značajan rast prihoda Euro-Roala od čak 6,7 miliona KM više u odnosu na 2017. godinu, prema riječima Admira Djedovića, direktora kompanije, najviše je utjecao kvalitet proizvoda, brzina isporuka, unapređenje kvaliteta servisa, kao i velika lepeza asortimana na lagerima.

„Rast prometa od 30 posto, odnosno 6,7 miliona KM više u odnosu na 2017. godinu, rezultat je ispravne poslovne politike menadžmenta kompanije od njenog osnivanja krajem 2010. godine pa do danas, kao i zalaganja svih zaposlenih. Kvalitet proizvoda, servis, logistika, brzina isporuke, kao i velika lepeza asortimana i pravci na tržištu na kojima djelujemo, učinili su nas neprikosnovenim liderom u ovoj branši na tržištu BiH“, istaknuo je Djedović.

Kompanija Euro-Roal, inače članice Hifa-Oil Grupacije, rast prometa bilježi u sva četiri odjela, kako u odjelu za aluminij za konstrukciono-građevinske profile, tako i u odjelu za aluminij namijenjen industriji, odjelu inoxa, te odjelu prodaje PVC LB.Profila i okova.

„Cilj nam je da proizvođačima u oblasti konstrukcionih profila u  metalopređivačkom i građevinskom sektoru  u BiH, kojima trebaju jaki partneri kao što je Euro -Roal, ponudimo kvalitetne i konkurentne materijale za njihove potrebe. Vrijednost izvoza u prošloj godini iznosila je 800.000 KM, a radi se o 200 tona proizvoda od aluminija i inoxa. Plan nam je da u 2019. godini vrijednost izvoza povećamo za 100 posto. Da bismo to ostvarili moramo investirati u nabavku mašina za plastifikaciju aluminija, kao i pila za pločevine  itd.., kako bismo postali još konkurentniji na tržištu“, rekao je Djedović.

Kompanija Euro -Roal posluje od 2011. godine. Sjedište kompanije je u općini Doboj Jug, sa podružnicama u Cazinu i Hadžićima kod Sarajeva. Sjedište firme Euro-Roal sa zatvorenim skladišnim prostorom od 5.000 m² nalazi se u mjestu Karuše (u blizini kompleksa benzinskih pumpi HIFA, a u sklopu objekta Euro-Metala) uz magistralni put M17 Doboj-Sarajevo.

Svoje poslovanje Euro-Roal je diverzificirao u dva pravca. Prvi koji se odnosi na industriju, kojeg čine odjel ”Inox” i odjel za ”Aluminij” namijenjen industriji, kao što su limovi i pločevine u kvalitetu, kao i pocinčani limovi. Drugi pravac su konstrukcioni – građevinski profil, tj. sve za tzv. zatvaranje objekata.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)