Tema u fokusu

BH ES Elekstrosistem d.o.o. bilježi rast već 20 godina


Firma BH ES Elektrosistem d.o.o. registrovana je 1998. godine. Osnovna djelatnost je distribucija niskonaponske sklopne i spojne elektroopreme, a pored distribucije elektroopreme, bavi se i poslovima inženjeringa u ovoj oblasti. Sjedište firme je u Banjoj Luci, gdje se nalazi i lager opreme u vrijednosti oko milion KM.

Na listi kupaca sa kojima ova kompanija sarađuje je, godišnje, više od 400 firmi, koje su prepoznale kvalitetan, pouzdan i profesionalan pristup i odnos sa svim kupcima, bez obzira na njihovu veličinu.  Dobavljači opreme su renomirane ino kompanije, kao što su: Moeller-Eaton, Weidmuller, Klemsan, Mete Enerji, Emas, Emko Elektronik, Plastim, a za ostvarene rezultate jedna od najzaslužnijih je direktorica Ranka Kovačević.

Kakvi su posljednji finansijski pokazatelji?

”Za dvije decenije, koliko postojimo, izrasli smo iz reda malih u red srednje velikih preduzeća i jednog od vodećih distributera niskonaponske sklopne i spojne elektroopreme u BiH, renomiranih svjetskih brendova. Politika naše firme, kojom rukovodim već 19 godina, je zadovoljan radnik, što dovodi do toga da, sa druge strane, budu zadovoljni i kupci, a na kraju i dobavljači, koji nam ukazuju povjerenje na taj način što smo za pomenute brendove najveći ili jedini distributeri na ovom tržištu. Vodeći se ovom poslovnom politikom cilj nam je da svaka tekuća godina bude sa boljim ostvarenim poslovnim rezultatima nego prethodna. Dodjela certifikata bonitetske izvrsnosti samo je pokazatelj i potvrda da smo prepoznati kao kompanija koja svoj uspjeh gradi na kvalitetnim osnovama.”

Po čemu ste bolji u odnosu na druge iz vaše branše?

”Tržište Bosne i Hercegovine preplavljeno je kompanijama koje su registrovane za istu djelatnost kao što je naša. Ono što nas izdvaja u odnosu na konkurenciju je pozitivna energija i pristup svakom poslovnom izazovu, gdje smo, zahvaljujući naučenom i stečenom znanju, u mogućnosti da na svaki zahtjev odgovorimo u vanredno kratkom roku. Smatram da je veoma važno da rukovodilac svojim primjerom pokaže kako se treba odnositi prema poslu i koliko energije sam može da unese da se neki zadatak riješi, a onda će i zaposleni sigurno pratiti zadati ritam.”

Šta očekujete u skorijoj budućnosti?

”Kada su planovi za budućnost u pitanju, kratkoročni cilj je nadmašiti rezulatate postignute u prethodnoj godini, a što se tiče dugoročnog plana, u planu nam je da iz reda srednje velikih preduzeća pređemo u red velikih preduzeća, da broj kompanija sa kojima sarađujemo znatno povećamo, da povećamo broj zaposlenih, kao i da povećamo lična primanja zaposlenima.”

Kako je biti žena u poslovnom svijetu?

”Biti žena u poslovnom svijetu ne donosi ni privilegije, niti predstavlja poteškoću. Nikada nisam dozvolila, niti bih prihvatila, da se na tom polju uoči razlika. Ranije je bilo određenih sumnji od strane nepovjerljivih saradnika, ali uspjela sam da ih razuvjerim. Smatram da svaki posao mogu raditi jednako dobro kao i muškarac. Naravno, nekada se veliki dio posla prebaci na moje saradnike, koji su uglavnom žene, koje svaki posao izvrše u roku i kvalitetno. Kod zaposlenih najviše cijenim volju i nevjerovatnu energiju koju ispoljavaju da bismo svaki posao koji započnemo, završili najbolje što je to moguće”.