Tema u fokusu

Inter iz Tešanja:  Već 30 godina grade objekte za druge, uskoro će i vlastite


Inter d. o. o. Tešanj počeo je 1990. godine raditi na poslovima građevinarstva. Uspješno završenih 412 projekata dovelo je do toga da kompanija danas sarađuje sa najvećim bh. firmama i izvodi radove na nekim od najprepoznatljivijih objekata u BiH. Posao su konstantno širili pa tako danas imaju vlastitu betonaru, transportnu jedinicu, pogon za proizvodnju ALU i PVC stolarije, trgovinu građevinskog materijala i trgovinu autodijelova.

Kompanija je prošle godine ušla i u energetski sektor, a uz sve to, najavili su i izgradnju vlastitih objekata za tržište.

„Inter d. o. o. Tešanj je osnovan 1990. godine pod nazivom Inter Matuzići Doboj Jug i od svog osnivanja prilagođavao je oblik organizovanja i poslovanja zakonskoj regulativi. Od osnivanja naša osnovna djelatnost je građevinarstvo – visokogradnja. Poslujući i razvijajući tu djelatnost, razvijale su se i druge prateće djelatnosti. Dosta smo ulagali u razvoj. Osigurali smo vlastite resurse i time zaokružili kompletan proces obavljanja građevinske djelatnosti, tako da danas raspolažemo vlastitom betonarom, transportnom jedinicom, pogonom za proizvodnju ALU i PVC stolarije, vlastitim skladištem, trgovinom građevinskog materijala i trgovinom autodijelova“, rečeno je za Poslovne novine u ovoj kompaniji.

Zahvaljujući tome, danas su jedan od lidera u proizvodnji i ugradnji PVC stolarije i betona, ali i jedna od najbrže rastućih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine značajno su povećali obim poslovanja, rasli su i prihodi, a trend stalnog rasta primjetan je i u broju zaposlenih. Trenutno ih je 100, raznih struka i zanimanja.

„Naša kompanija je među prvima koje su izrađivale ALU i staklene fasade, a od niza objekata na kojima smo radili izdvajamo staklene fasade na objektima Penny Plus Sarajevo, PVC stolariju na stambenim kompleksima Tibra Pacific Otoka, ALU stolariju i fasadu na objektu servisnog centra KAM i BUS Vlakovo“, kaže za Poslovne novine direktor Dino Ahmić.

Trenutno rade na nekoliko velikih projekata, među kojima su Tržni centar Bingo Maglaj, Tržni centar DMDE Brijesnica, stambeno-poslovni objekat Ege Matuzići te stambeno-poslovni objekat EMA Jelah.

Iako je monolitna gradnja, kao osnovna djelatnost, i dalje zaštitni znak kompanije, Inter d. o. o. Tešanj ulazi i u nove sektore poslovanja.

”Investirali smo u jedan novi segment poslovanja kompanije i pustili u rad solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 20kWa. U budućnosti planiramo izgradnju vlastitih objekata za tržište i modernizaciju postojećih kapaciteta”, zaključio je Ahmić.

Inače, pod nazivom Inter d. o. o. Tešanj posluju od kraja 2012. godine kada je izvršena promjena naziva i sjedišta Društva. Ovim promjenama prethodila je smrt prvog osnivača i direktora Društva Šemse Ahmića. Sadašnji vlasnik Društva sa stopostotnim udjelom u vlasništvu je Muharem Ahmić, dok je direktor Dino Ahmić. Kompanija je sa povezanim licima vlasnik 90 posto dionica privrednog društva DC d. d. Kraševo Tešanj, Šema d. o. o. Tešanj.