Novosti

Kralj Malezije posjetio štand Sarajevo halal-sajma na MIHAS-u u Kuala Lumpuru


Kralj Malezije Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah posjetio je danas štand Sarajevo halal-sajma (SHF) na MIHAS-u u Kuala Lumpuru. Gostoprimstvo kralju pružio je ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić i predstavnici BBI banke.

Naime, BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Međunarodnim malezijskim halal-sajmom (MIHAS Malaysia International Halal Showcase) organizirali su predstavljanje bh. kompanija na ovom velikom događaju.

MIHAS je jedan od najvećih svjetskih događaja posvećenih halal-industriji. Na ovogodišnjem MIHAS-u očekuje se preko 900 izlagača iz više od 40 zemalja. Domaćin je Ministarstvo za međunarodnu trgovinu i industriju Malezije, a organizator MATRADE HQ – Malezijska korporacija za razvoj vanjske trgovine.

„Bosna i Hercegovina je među najvećim halal tržištima u Jugoistočnoj Evropi. Također ima veliki potencijal da postane halal čvorište za globalne halal proizvođače u ovom dijelu svijeta. Imamo slobodan pristup tržištu EU-a sa potencijalnim tržištem od 600 miliona potrošača, koji uključuje i gotovo 50 miliona potrošača – muslimana, te pristup slobodnoj trgovini sa zemljama Jugoistočne Evrope i mnogim drugim zemljama. Halal proizvodnja u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal  zbog povoljne porezne politike. BiH ima najniži porez na dobit u svijetu (10%), najniži PDV u Evropi (17%). Proizvođači također mogu imati koristi od kvalificirane, obrazovane i relativno jeftine radne snage i različitih poticaja od strane države“, kazao je  ambasador Hadžikadunić, pozivajući malezijske privrednike da posjete i ovogodišnji Sarajevo Halal Fair( Sarajevo halal-sajam) SHF – koji će se od 26. do 28. septembra 2019. održati u Sarajevu.