Novosti

SBF 2019: Poslovne novine i LRC danas predstavljaju 100 najvećih kompanija u regionu


Sarajevo Business Forum (SBF) jedan je od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja za Jugoistočnu Evropu, a jubilarno deseto izdanje nova je prilika za povezivanje institucionalnih i privatnih i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta sa privrednicima i vlasnicima projekata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

SBF predstavlja platformu za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u regiji JI Evrope sa jedinim ciljem – da podstakne njen ekonomski razvoj. Organizatori SBF-a prepoznali su rad Poslovnih novina i LRC-a, najveće bonitetne agencije u državi, pa je danas od 16 sati u hotelu Hillsa na programu prezentacija o 100 najvećih kompanija u regionu. Nakon prezentacije slijedi okrugli sto, odnosno B2B sesija između predstavnika Malezije i BiH, a biće to prilika za poslovno umreževanje između institucija i privrednika dviju zemalja.

Uime Poslovnih novina i LRC-a govorit će profesor Ermin Cero, koji će ukazati na potrebu za povezivanjem ekonomija, ali i aktuelnim stanjem na tržištima u zemljama bivše Jugoslavije.

”Prezentirati ćemo dva segmenta – 100 najvećih kompanija regiona po prihodima, te segment brzorastućih kompanija. U današnjem poslovnom svijetu ključni izvor konkurentne prednosti je znanje. Prikupljanje podataka, njihova kontekstualizacija i obrada kroz primjenu know/how, iskustva transformiraju ih u znanje kao dominantni izvor konkurentne prednosti. U prezentaciji ćemo govoriti o tome koliko su ukupno prihoda napravile najveće kompanije regiona, koje su najveće kompanije po državama, ali i kolika je zastupljenost nekog tržišta među Top 20 kompanija”, rekao je Cero.

S obzirom na to da su brzorastuće kompanije u svakoj ekonomiji zaslužne za kreiranje između 60 i 70 posto novih radnih mjesta, posebna pažnja biće stavljena i na ovaj segment.

”U ovom segmentu prezentirati ćemo podatke za Top 50 kompanija koje su ostvarile najveću složenu stopu rasta u proteklom periodu. Kroz analize došli smo do podataka da najviše brzorastućih kompanija dolazi iz Srbije i BiH, dok Slovenija broji najviše predstavnika među najvećim kompanijama. To pokazuje o stabilnosti jednog tržišta, ali i potencijalima drugih”, zaključio je Cero.