Novosti

Teslić: Nove tehnologije donose konkurentsku prednost bankama koje ih prve uvedu


U okviru 14. međunarodnog simpozijuma o korporativnom upravljanju, u Tesliću je održana i panel diskusija o temi “Odgovor bankarskog sektora na izazove industrijske revolucije 4.0”.

 

Na panelu je naglašeno da nova tehnologija donosi konkurentsku prednost, odnosno da banke koje su među prvima u implementaciji novih tehnologija postaju znatno konkurentnije.

Također je istaknuto da digitalizacija donosi nove načine plaćanja, prvenstveno u obliku mobilnih novčanica, instant plaćanja, chat bankarstva ili virtuelnih poslovnica, dok neki stručnjaci čak tvrde da će se do 2025. moći plaćati biometrijom, implantom za čip u koži, otiskom prstiju i slično.

Govoreći o postignućima Addiko Grupe, predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka Mario Ivanković  je istakao virtuelnu poslovnicu kao jedinstveno rješenje koje je lansirano na hrvatskom tržištu u prvom kvartalu 2019., gdje osiguravaju potpuno digitalni kreditni proces, od zahtjeva do odobrenja bez potrebe odlaska u fizičku poslovnicu. Proces je od početka do kraja potpuno online, od aplikacije, preko popunjavanja dokumentacije, do identifikacije i odobrenja klijenta, uključujući elektronski potpis.

Osim toga, Addiko Banka je korištenjem automatizacije i optimizacije procesa smanjila vrijeme potrebno za obradu zahtjeva za kredite od sedam dana do samo 30 minuta, a veliki broj proizvoda i usluga dostupnih u poslovnicama Addiko Banke može se koristiti putem digitalnih komunikacijskih kanala gdje zakonodavstvo to dopušta”, naglasio je Ivanković.

Na panelu su spominjana i ograničenja koja usporavaju proces digitalizacije, pri čemu je najvažniji digitalni potpis, s obzirom na to da zakonodavstvo u BiH još uvijek zahtijeva fizički potpis od  klijenata, te je regulisanje elektronskog potpisa preduslov za većinu tih usluga koje se već nalaze u ponudi drugih zemalja u regiji, kao i za noviji pristup promjenama koje donosi nova revolucija, saopćeno je iz Addiko Banke.