Novosti

Ruski oligarh napušta RS sa 180 miliona KM


Kompanija “Comsar Energy”, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj (RS) u koje je obećavala da će uložiti više od milijardu KM.
 

Kako bi mu olakšala odluku Elektroprivreda će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenuti rudnik uglja.
Elektroprivreda RS bi koncesije Serdarove, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM, otkriva portal Capital.

Sve je počelo 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE “Mrsovo” uz pompezna obećanja i obostrane pohvale.
 

Ovo je značajan početak velikog posla na izgradnji hidroelektrane čiji će kapacitet biti 36,8 megavata i koji će koštati 200 miliona KM. Moram da istaknem da će izgradnja ići značajno ubrzanim tempom, jer je sva sredstva obezbijedila kompanija Rašida Sardarova. Vlada Republike Srpske je na ovom projektu potpuno angažovana i radi sve da stvori neophodne tehničke uslove za rad“, tada je govorio Dodik.

Do danas HE nije izgrađena, kao što nije ni TE “Ugljevik 3”, niti je pokrenuta eksploatacija uglja na ležištu “Ugljevik Istok 2” za koje je Vlada RS naprasno dala koncesije Serdarovu prije šest godina na osnovu prethodnog
Dodikovog obećanja.

Probijanje rokova i nepoštovanje koncesionih pravila nije bilo dovoljan razlog za raskid ugovora sa ruskim milijarderom, već je odlučeno da RS po paprenoj cijeni otkupi njegove koncesije i zatvorene hotele “Comsar” u Rudom i Ugljeviku.