Novosti

EK upozorila: Smanjivanje poreza i bonusi za penzionere rizične mjere


Odluka Grčke da smanji porez i uvede bonuse za penzionere je rizik po fiskalne ciljeve koje je Atina dogovorila sa kreditorima iz eurozone, upozorila je Evropska komisija (EK).

Potpredsjednik Komisije, Valdis Dombrovskis je na konferenciji za novinare rekao da je Grčka među zemljama koje su preduzele najviše reformi u proteklih pet godina, što je rezultiralo rastom zaposlenosti i tražnje potrošača.

“Ipak, zamajac reformi je usporio posljednjih mjeseci”, upozorio je Dombrovskis.

Grčka, koja je dobila tri međunarodna paketa pomoći između 2010. i 2015. kako bi spriječila bankrot, izašla je u avgustu prošle godine iz programa ekonomskog prilagođavanja koji su nadzirali njeni kreditori.

Zvanična Atina je prošlog mjeseca uvela poreske olakšice i isplatu bonusa za penzionere, čime je djelimično ukinula neke od mjera štednje koje su bile predviđene u okviru programa pomoći.

Paket koji je prošlog mjeseca usvojila grčka vlada predviđa godišnju isplatu bonusa za 2,5 miliona penzionera, smanjenje poreza na osnovne namirnice i rezanje poreske stope na račune za gas i struju.

“Paket je skup i ne ide u pravom smjeru. On poništava pojedine elemente važnog programa reformi, a nove mjere predstavljaju rizik za postizanje dogovorenog primarnog budžetskog suficita od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini i nadalje”, ocijenio je Dombrovskis.

On je kazao da je važno da se ne izgubi veliki napredak koji je postignut posljednjih godina.

“Delikatan je posao za Grčku da se vrati na tržišta sa javnim dugom od oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Vrlo malo je prostora za greške”, poručio je Dombrovskis.