Novosti

Hrvatska: Prihvaćen projekat “Personalizirana medicina u onkologiji radi poboljšanja ishoda”


Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na današnjoj sjednici prijedlog zaključka o potpisivanju Memoraduma o saradnji sa farmaceutskom kompanijom Roche na pripremi i provedbi projekta “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda”, radi postizanja boljih ishoda liječenja raka u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu kojim se želi pridonijeti transformaciji skrbi o oboljelima od raka u Hrvatskoj, putem genetskog profiliranja oboljelima omogućiti ciljanu terapiju, poboljšanje kvalitete života i povoljnije ishode liječenja te smanjiti stopu mortaliteta pacijenata s malignim bolestima.

U sklopu projekta predviđeno je osnivanje zavoda kao nacionalnog centra u okviru neke od zdravstvenih ustanova kao i osnivanje nacionalnog tima za ciljano liječenje bazirano na genetskom profiliranju.

“Društvo Roche dostavilo je Ministarstvu zdravstva pismo namjere u kojem je iskazana njihova namjera za učestvovanjem u pripremi i provedbi projekta. Prihvaćanjem pisma namjere vlada podupire transformaciju i unaprijeđenje onkološke skrbi u Hrvatskoj u skrb utemeljenu na personaliziranom pristupu i liječenju zasnovanom na rezultatima genetskog profiliranja i na izvorima podataka iz kliničke prakse”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministarstvo zdravstva će donijeti akcijski plan za čiju će izradu biti osnovana radna skupina u koju će biti imenovani predstavnici supotpisnika Memoranduma.

Potpisivanje Memoranduma najavljeno je za danas u 18 sati.