Novosti

Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen kompanijama u Makedoniji


U Skoplju je kompanijama iz Makedonije prezentiran drugi po redu Međunarodni sajam halal-industrije – Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, koji će se u glavnom gradu BiH održati od 26. do 28. septembra ove godine.

Sajam su, uime organizatora – Bosna Bank International (BBI), Islamske razvojne banke (IsDB) i IsDB Group Business Foruma THIQAH, privrednicima iz Makedonije prezentirali Azra Čolić uime BBI VIP Busines Cluba i Nermin Hadžić iz Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH.

Tokom prezentacije koja je organizirana u saradnji sa Privrednom/Stopanskom komorom Makedonije i Privrednom komorom Sjeverne Makedonije predstavljene su informacije o programu, mnogobrojnim delegacijama i najavljenim učesnicima SHF 2019, očekivanjima, potencijalima i trendovima halal-industrije u regionu i globalno. Prošle godine na Sajmu je učestvovalo nekoliko makedonskih kompanija, a prema izboru posjetitelja SHF -a 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija „Uka-komerc“ iz Skoplja.

„Jedan od ciljeva Sarajevo Halal Faira je pomoć izlagačima da pronađu put do kupaca na tržištu. S obzirom na prošlogodišnje rezultate i iskustva, SHF se pokazao kao odlična platforma za uvezivanje privrednika, distributera, uspostavljanje kontakata, saradnje s kupcima. Očekujemo više od 100 izlagača i preko 10.000 posjetitelja, a posebno se radujemo gostima i izlagačima iz Makedonije“, kazala je učesnicima prezentacije Čolić.

Hadžić je prezentirao iskustva kompanija iz BiH, kao lider halal-industrije u Jugoistočnoj Evropi, izazove s kojima se kompanije susreću, pojasnio je postupak certificiranja proizvoda i akreditiranja certifikacijskih kuća te naglasio značaj ujednačavanja prakse i standarda na tržištu.

Učešće na SHF-u 2019. do sada su potvrdili i najavili učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Turske, Malezije, Indonezije, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Francuske, Litvanije, saopćava Bosna Bank International (BBI).