Novosti

Čadež – “Mali Šengen”, velika korist


Predsjednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež rekao je da bi uspostavljanjem “malog Šengena” na Zapadnom Balkanu kompanije iz cijelog regiona bile na dobitku.

Marko Čadež je rekao da bi kompanije iz cijelog regiona dobile veće regionalno, zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača, bez barijera i kočnica za više međusobne trgovine i ulaganja, što bi im omogućilo da budu produktivnije, konkurentnije, da više proizvode, izvoze, same više investiraju i privuku više stranih investicija.

To, prema riječima Čadeža, podrazumijeva da se zajednički prostor uredi kao zajedničko tržište i jedinstvena investiciona destinacija.

Trebalo bi da se harmonizuju propisi unutar regiona i sa evropskim standardima, pojednostave procedure, usaglase veterinarski i fitosanitarni sertifikati.

Potrebno je i da se međusobno priznaje prekogranična dokumentacija i usklade radna vremena graničnih službi, kako bi roba, ljudi i kapital, što je i ključni zahtjev privrednika, neometano prolazili kroz cijeli region.

“Dogovor predsjednika Vučića sa albanskim i makedonskim premijerima, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, da se u oktobru sastanu u Novom Sadu, kako bi konkretizovali aktivnosti za dublje političke i ekonomske integracije unutar regiona i zajednički nastup – u bloku pred EU, daje posebnu – političku težinu, uticaj i podsticaj onome za šta se posljednjih godina zalaže šest komora regiona okupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana”, ocijenio je Čadež.

Predsjednik Privredne komore Albanije Nikolin Jaka smatra da je ideja predsjednika Srbije o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije dobra, da njena realizacija može da ubrza proces integracija zemalja na Zapadnom Balkanu, ali smatra da bi ona produbila političku nestabilnost na Zapadnom Balkanu, ukoliko bi bilo koja zemlja iz regiona bila isključena iz ove inicijative.

Nedavno je u Sarajevu, u organizaciji Poslovnih novina i Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz podršku analitičkog partnera LRC d.o.o., Addiko Banke Sarajevo, EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka i Prointer d.o.o. Banja Luka, održana konferencija “Izazovi izvoza – Potreba formiranja jedinstvenog tržišta regiona” na kojoj je zaključeno da Bosna i Hercegovina, ali i zemlje naše regije ne mogu biti konkurentni na evropskoj i svjetskoj tržišnoj sceni bez jedinstvenog tržišta, a prevazilaženje izazova poput nesmetanog protoka ljudi, roba i usluga postaje ključni faktor u borbi za ekonomski oporavak regije.

Formiranje zajedničkog tržišta u regionu donijelo bi dobro svim zemljama, a zajedničko tržište značilo bi nova radna mjesta, smanjenje troškova, brži protok robe i ljudi. Ovo područje postalo bi mnogo privlačnije za velike investicije, a stvorila bi se i povoljnija klima za nove poslovne prilike, rečeno je na konferenciji.

Značaj izvoza za svaku državu je ogroman jer za sebe veže veliki broj uslužnih i proizvodnih djelatnosti čije je poslovanje u velikoj mjeri pod utjecajem izvoznih trendova.

Ključni faktori za jači rast izvoza i napredak ekonomija su poboljšanje poslovnog ambijenta, povećanje direktnih stranih investicija, kao i blaža poreska politika i kvalitetna radna snaga.