Novosti

Šta se dešava sa bh. fabrikama: U minusu duhanska, tekstilna, drvna, hemijska, prehrambena industrija….


Prema raspoloživim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu u Bosni i Hercegovini je registriran rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 1,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Generalno, ako se pažljivije posmatra kretanje fizičkog obima industrijske proizvodnje u 2018. godini može se zaključiti da je trend rasta iz prethodne godine nastavljen, s tim da je registrirana stopa rasta prepolovljena u odnosu na prošlogodišnju kada je rast iznosio 3,1%. Navedeno je to u godišnjem izvještaju o ekonomskim trendovima u BiH za 2018. godinu, a koji je nedavno objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

“Sektorskim uvidom u strukturu ostvarenog rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje može se zaključiti da je najznačajniji doprinos rastu ostvaren u okviru sektora za proizvodnju električne energije, gdje je ostvarena dvocifrena stopa rasta proizvodnje. S druge strane, pad proizvodnje u okviru bh. prerađivačke industrije bio je
ključni razlog usporavanja trenda rasta industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini u 2018. godini”, zaključuje se u dokumentu.

Tokom 2018., kako se dalje navodi, usljed slabljenja ekonomske aktivnosti na izvoznim tržištima i smanjenja proizvodnje u okviru pojedinih grana došlo je do pada proizvodnje u okviru bh. prerađivačke industrije od 1,1% u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovo smanjenje proizvodnje u okviru prerađivačke industrije u velikoj mjeri je onemogućilo višu stopu rasta ukupne industrijske proizvodnje u BiH”, naveli su analitičari Direkcije.

S druge strane, ako se bh. prerađivačka industrija gleda po granama koje su dovele do pada proizvodnje, registirane su sljedeće stope: duhanska proizvodnja -36%, tekstil -17,5%, koks i naftni derivati -12,2%, drvoprerada (osim namještaja) -10,3%, gotovi metalni proizvodi -6,4%, hemijska industrija -6%, te proizvodnja kože i prehrambena
industrija oko -2,5%.

“U istom vremenskom periodu u okviru većine ostalih grana prerađivačke industrije zabilježena su povećanja proizvodnje, međutim ova povećanja nisu bila dovoljna kako bi se iskompenzirale negativne stope rasta u okviru navedenenih industrijskih grana koje predstavljaju okosnicu industrijske proizvodnje i izvoza u BiH”, zaključuju iz Direkcije.

Kako je zaključeno, povoljna ekonomska kretanja u međunarodnom ekonomskom okruženju i jačanje domaće tražnje u 2018. godini omogućili su nastavak ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini u odnosu na prethodnu godinu.

“Na bazi trenutno raspoloživih podataka iz nacionalnih računa i kratkoročnih statističkih pokazatelja procjenjuje se da je BiH ostvarila ekonomski rast od preko 3%, što je na nivou prošlogodišnje stope rasta i u rangu regionalnog prosjeka”, zaključuje se u dokumentu.

 

(Piše: Benamin TURKOVIĆ)