Novosti

Izabran novi generalni direktor Nissana


Nissan motor imenovao je višeg potpredsjednika kompanije Makota Uchidu za novog glavnog izvršnog direktora.

Riječ je o, kako navodi Reuters, neočekivanom potezu jer je Uchida, koji se kompaniji pridružio na polovini svoje karijere, važio za relativnog autsajdera, ali je njegov izbor odmah protumačen pozitivno zbog zategnutih odnosa Nissana sa njegovim glavnim akcionarom – Renaultom.

Uchidi će se pridružiti novoimenovani glavni operativni direktor Ashwani Gupta, koji je trenutno glavni operativni direktor u Mitsubishi motorsu, mlađem partneru Nissana, u pokušaju da postave na noge kompaniju pogođenu padom profita i skandalom sa menadžmentom.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila uzdrman je nakon hapšenja bivšeg predsjednika kompanije Carlosa Ghosna prošle godine zbog optužbi za finansijske malverzacije koje on negira, kao i nedavnim odlaskom glavnog izvršnog direktora Hirota Saikave koji je priznao da je bio nepropisno pretjerano plaćen.

Pažnja investitora sada će biti fokusirana na to kako će Uchida napraviti zaokret i vratiti kompaniju na staze profita, posebno njeno poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i kako će poboljšati odnose sa Renaultom.

Novoimenovani šefovi Nissana će preuzeti dužnosti do 1. januara.