Tema u fokusu

TMD Group očekuje porast izvoza u 2019. godini


Kompanija TMD Group d. o. o. iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, uprkos najavljenoj globalnoj krizi, očekuje porast izvoza od oko 10 posto u 2019. godini.

TMD Group je porodična firma u privatnom vlasništvu koja je u decembru 2018. proslavila 15 godina poslovanja, a specijalizirana je za proizvodnju metalnih dijelova i vanjskih i unutrašnjih prstenova za ležajeve koji se koriste u automobilskoj industriji.

Izvoz finalnih proizvoda u zemlje EU

Grupacija u svom sastavu ima četiri proizvodne firme: Kovgrad (kovanje) i TMD Automotive (mašinska obrada), koje se nalaze u Gradačcu, te TMD Mibo (mašinska obrada) u Brčkom i UTL (mašinska obrada) u Sarajevu.


Prema riječima Adema Hanića, predsjednika Uprave TMD Groupa, kompanija finalne proizvode najviše izvozi u zemlje EU: Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Sloveniju itd.

„TMD Group je sto posto izvozno orijentisana kompanija i do 2021. godine, na bazi razvojnih projekata koji se implementiraju, planiramo značajno povećati proizvodnju i izvoz. Imamo ugovore sa najvećim svjetskim kompanijama koje su vodeći proizvođači dijelova u automobilskoj industriji. Naša kompanija oko 80 posto proizvodnje radi za Schaefller, SKF i NTN/SNR, koje drže 70 do 80 posto  svjetskog tržišta u biznisu sa automobilskim ležajevima“, kaže Hanić.

Danas kompanija TMD Group ima više od 700 zaposlenika i kontinuirano ulaže u edukaciju radnika u svim poslovnim segmentima kako bi na kvalitetan način odgovorila zahtjevima kupaca i budućim poslovnim izazovima.

„S ponosom možemo reći da smo vlasnici svih relevantnih certifikata te da kontinuirano usvajamo najbolje međunarodne standarde i prakse koji se odnose na naše poslovne aktivnosti“, objašnjava Hanić.

Vizija kompanije TMD Group je postati jedan od vodećih dobavljača ležajnih komponenti i ostalih visoko preciznih komponenti od čelika za primjenu u autoindustriji na evropskom tržištu.

Usvajanje najboljih međunarodnih praksi

„Naša misija je da se svakodnevno suočavamo s novim izazovima i koncentrišemo na proizvodnju i isporuku proizvoda koji u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve naših kupaca, i to sve radeći u ekološki povoljnijem okruženju“, kaže Hanić.

Inače, TMD Group je aktivni član Udruženja poslodavaca FBiH i predsjednik Uprave Hanić je kroz to članstvo svojim angažmanom značajno podržao reformske procese u cilju unapređenja poslovne klime u Bosni i Hercegovini.

 

(Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ)