Tema u fokusu

BH ES Elektrosistem povećao broj kupaca za deset posto


Opstati i uspjeti na bosanskohercegovačkom tržištu nije nimalo lako. Ipak, privredno društvo BH ES Elektrosistem d.o.o. koje je osnovano 1998. godine to itekako uspijeva.

Kompanija čija je osnovna djelatnost distribucija niskonaponske elektroopreme renomiranih svjetskih proizvođača iz Njemačke, Engleske, Italije, Turske i drugih zemalja orijentisana je na prodaju unutar BiH, a danas lista njihovih kupaca broji oko 600 kompanija iz BiH, kao i nekoliko kompanija iz inostranstva.

“Ako se osvrnemo na našu dugogodišnju egzistenciju na finansijski prilično nestabilnom (turbulentnom) tržištu BiH, slobodno mogu reći da kriterije pouzdanosti nije bilo teško ispuniti, jer smo se već godinama unazad, vodeći se ozbiljnim pristupom poslu i pozitivnim poslovnim principima, pozicionirali kao pouzdan poslovni partner svim našim komitentima, kako kupcima kao pouzdan dobavljač, tako i našim dobavljačima kao pouzdan kupac”, kazala nam je Ranka Kovačević, direktorica kompanije.

Kako je dodala certifikat bonitetne pouzdanosti, na neki način, su i prihvatili kao rezultat povjerenja koje su im komitenti ukazali.

“Smatramo da svakoj kompaniji koja se pojavljuje na inostranom tržištu, kao potencijalni kupac svjetski poznatih i priznatih kompanija, prednost daje i činjenica o posjedovanju jednog ovakvog certifikata, certifikata pouzdanosti, kao potvrda i pokazatelj ozbiljnosti u poslovanju, odnosno pokazatelj da se radi o likvidnom i pouzdanom poslovnom partneru”, dodala je Kovačević.

Kada su u pitanju poslovni rezultati oni su kako kaže premašili sve njihove procjene i očekivanja.

“Prvenstveno iz razloga što smo se odlučili da se uključimo u jedan novi segment našeg poslovanja, a tiče se implementacije, odnosno integracije opreme u sisteme. Također, sa do sada ostvarenim rezultatima u ovoj godini smo izuzetno zadovoljni, a prvenstveno činjenicom da se broj naših redovnih kupaca povećao za oko 10 posto, što se odrazilo i na povećanje prometa i pozitivan poslovni rezultat i ove godine”, kazala je Kovačević, dodajući kako širenje poslovanja na ino tržište nije izvodljivo, prvenstveno iz razloga što skoro u svim zemljama, u kojima bi mogli pronaći potencijalne kupce, postoje distributeri proizvođača čiju opremu i BH ES Elektrosistem distribuira na bh. tržištu.

Kada je u pitanju radna snaga i ova kompanija je svjesna odliva stručnih radnika.

“Svjedoci smo sve većeg odliva radno sposobnog stanovništva iz naše zemlje, a kako su kompanijama, kao što je naša, potrebni stručni radnici sa znanjem i iskustvom u oblasti elektrotehnike, ekonomskih i pravnih nauka, postaje sve teže odlučiti se za zapošljavanje novih radnika. S obzirom da se naša firma bavi poslovima distribucije elektroopreme i da je veći dio posla kancelarijskog tipa, ne postoji potreba za velikim brojem zaposlenih. Trenutno zapošljavamo 10 radnika, a imamo i nekoliko spoljnih saradnika koji komercijalnim poslovima pokrivaju nama udaljenija mjesta širom BiH”, naglasila je Kovačević.

Pored činjenice da su se godinama unazad morali dokazivati kao pouzdan poslovni partner, svakodnevno se susreću i sa potrebom dokazivanja i sve većem broju novih kupaca.

“Posebno što se zbog negativnih iskustava sa prethodnim dobavljačima novi kupci okreću nama kao primarnom dobavljaču, što je za nas i pozitivna činjenica i motiv da se iz dana u dan još više unapređujemo i trudimo da pružimo svoj maksimum kako bismo ispunili njihova očekivanja. S druge strane, negativna činjenica su zakonske procedure i propisi koji su kreirani na način da ne štite kompanije koje na vrijeme izvršavaju sve svoje obaveze. Činjenica je da je sve veći broj firmi koje imaju blokirane račune i od kojih nije moguće izvršiti naplatu potraživanja, a nadležni organi ni na koji način ne sprečavaju takve firme da nanesu štetu kompanijama koje su nosioci privrede i koje su zaslužne za održavanje koliko toliko stabilne poslovne situacije”, smatra Kovačević.

BH ES Elektrosistem već preko 20 godina na tržištu izdvaja domaćinski, častan, korektan i profesionalan pristup svakom kupcu.

“Profesionalnost smo podigli na veoma visok nivo, greške sveli na minimum, a svaki novi izazov prihvatamo kao priliku da se unapređujemo i budemo još bolji. Sve ovo je rezultat zajedničkog i timskog pristupa poslu, jer za uspjeh jedne kompanije je veoma zaslužno zalaganje i uspjeh svakog zaposlenog”, poručila je Kovačević.