Novosti

Predstavnici Vlade KS i USAID-a o energetskoj efikasnosti u Kantonu Sarajevo


Projekt asistencije energetskom sektoru – EPA USAID Energy Policy Activit bila je tema sastanka predstavnika Vlade KS i USAID-a zaduženih za njegovu realizaciju.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović , ministar komunalne privrede i infrastrukture Vlade KS Srđan Mandić i saradnici iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo dodatno su se upoznali sa aktivnostima USAID-a a kao i sa aktivnostima nedavno pokrenutog EPA projekta.

Kako je dogovoreno, predstavnici EPA projekta će pripremiti analizu o mogućnostima i benefitima implementacije obligacionih šema energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo u rezidencijalnom sektoru imajući u vidu da on može u značajnoj mjeri doprinjeti unaprijeđenju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.

Razgovaralo se i o mogućnosti za implementaciju aktivnosti vezanih za gasnu mrežu u Kantonu Sarajevo, imajući u vidu izazove subvencioniranja troškova gasa.

Ministar Mandić dodatno je potvrdio da do kraja grejne sezone, do 15. aprila 2020. godine građani Kantona Sarajevo neće plaćati skuplji gas.

Na sastanku je istaknuto kako je Vlada Kantona Sarajevo u ovoj godini pokrenula značajne aktivnosti kada su u pitanju energetska efikasnost i cijene gasa a s ciljem unaprijeđenja kvalitete života za građane Kantona Sarajevo.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo zahvalili se predstavnicima USAID-a na svesrdnoj pomoći u proteklom periodu.