Tema u fokusu

Kompanija NELT ostvaruje rast na svim poljima


Izvršni direktor NELT-a Goran Cerovina u intervjuu za Poslovne novine govori, između ostalog, o uspješnom poslovanju, kadru, investicijama, poslovnim rezultatima, te planovima za narednu godinu.

U vrijeme kada odlaze kadrovi, vi nosite pečat jednog od najpoželjnijih poslodavaca? Možete li nam reći kako zadržati kadrove i poslovati uspješno u kontinuitetu?

Kompanija NELT se zaista može pohvaliti zdravom i produktivnom radnom sredinom i lično to smatram jedinim od najvećih uspjeha naše kompanije. Mi vjerujemo da uspjeh kompaniji donose kvalitetni i motivisani kadrovi, zdrava radna atmosfera, te nam je briga o ljudima i njihova dugoročna perspektiva u NELT-u na prvom mjestu. Kroz različite projekte radimo na poboljšanju procesa unutar kompanije, uvodimo inovativnosti na radnom mjestu i vjerujem da, uz realnu i čestu mogućnost napredovanja, sve to utiče i na pobjednički duh koji nastojimo promovisati kod naših zaposlenika. Svi zaposlenici naše kompanije prolaze kroz brojne treninge koji su definisani prema pozicijama koje obavljaju, ali i individualnim potrebama, te na taj način pratimo njihove razvojne potrebe i kreiramo razvojni plan. Svaki voditelj nekog od naših timova zadužen i za unaprijeđenje članova svog tima, i mi takoreći rastemo zajedno sa našim kolegama. Poslovno okruženje u BiH je vrlo izazovno, no, pridržavanjem svih propisa kada je u pitanju poslovanje i korektan odnos prema radnicima, a NELT trenutno zapošljava 375 radnika, donosi rezultat i u vidu imidža na tržištu rada.

Investirali ste u novu skladišnu halu, što znači da se posao proširuje. To je ujedno i dokaz da se u BiH može dobro poslovati. Recite nam nešto više o toj investiciji?

Ova godina je za nas bila iznimno važna jer smo proširili naše kapacitete i time poboljšali i našu uslugu. Investicijom od četiri miliona eura u izgradnju objekta koji nudi moderne uslove rada po uzoru na velike svjetske kompanije, našu infrastrukturu sada čini 3.400 m2 kancelarijskog i preko 11.000 m2 skladišnog prostora u ambijentalnom, hlađenom i smrznutom režimu. U našem novom skladištu uvedena je najsavremenija tehnologija, softveri i standardi za upravljanje logističkim procesima, poput Pick by Voice načina komisioniranja, čime ne samo da pokazujemo svoju inovativnost u radu, već olakšavamo rad zaposlenih i direktno utičemo na kvalitet i brzinu usluge koju pružamo.

Kako ocjenjujete svoje poslovanje u proteklih 11 mjeseci? Kakvi su poslovni rezultati?

Prema projektovanim prihodima od skoro 110 miliona eura ovo će biti još jedna vrlo uspješna poslovna godina za NELT. U protekle dvije godine mi ostvarujemo rast prihoda od 28%,a još jedan važan podatak koji želim istaći je da se u ovom periodu našem timu pridružilo 40 novih kolegica i kolega. Naša kompanija tako ostvaruje rast na svim poljima, a kao potvrda naših uspješnih rezultata je osvajanje prestižne regionalne nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards 2019” u kategoriji “Business of the Year”.

Koji su planovi za narednu godinu? Hoće li biti investicija i novih zapošljavanja?

NELT je jedna od vodećih kompanija na polju distribucije i logistike robe široke potrošnje u BiH, te su naše operacije organizirane u okviru sjedišta u Istočnom Sarajevu te distributivnih centara u Bijeljini, Banjoj Luci, Mostaru i Bihaću. U narednom periodu naš plan je svakako nastavak stabilnog, organskog rasta, a u dijelu distributivnih operacija vidimo prostor kroz rast kategorija u kojima smo već prisutni, uz značajnije učešće na tržištu brendova koje zastupamo. Očekujemo i povećanje broja zaposlenih shodno planovima i obimu posla u narednoj godini. Pored toga, razvoj pojedinačnih servisa carinjenja i špedicije, usluga transporta i skladištenja, te ponuda integralne logističke usluge je korak ka ostvarenju naših dugoročnih ciljeva – a to je da budemo kompanija broj jedan i u logistici, kao što smo u distribuciji.