Novosti

Obdanište u Kaknju košta samo 50 KM, na listi čekanja 120 mališana


Roditelji kaknjskih mališana od prije skoro dvije godine imaju privilegiju da svoje mališane u vrtić smještaju po cijeni od samo 50 KM na mjesečnom nivou.

Općinsko vijeće Kaknja, naime, u decembru 2017. godine, donijelo je odluku po kojoj će roditelji mališana usluge vrtića od aprila 2018. godine, umjesto do tada 125 ili 150 KM (zavisno od uzrasta djeteta), plaćati samo 50 KM, dok će ostatak iznosa subvencionirati sama Općina.

“Općina u potpunosti snosi troškove finansiranja rada Javne ustanove, jer mi smo na Trezoru i trezorski poslujemo s Općinom Kakanj. Tako i uplate roditelja idu na depozitni račun Općine. Naši se svi rashodi pokrivaju iz budžeta Općine, što otprilike na godišnjem nivou iznosu oko 700.000 KM”, kaže direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost“ iz Kaknja Elmina Murtić.

Ističe kako je od tada veliki broj roditelja zainteresirano da im djeca idu u vrtić, a njihovi su smještajni kapaciteti ograničeni, što sada i jeste najveći problem JU.

“Ove godine raspisan je konkurs, utvrđeni su kriteriji, a nakon prijema nam je na listi čekanja ostalo 120 djece. Naš se vrtić nalazi na jednoj lokaciji, dva su objekta ukupne površine 1.100 kvadratnih metara unutrašnjeg te 4.500 kvadratnih metara vanjskog prostora”, navodi direktorica Murtić.

Dodaje kako zasad nema ozbiljnih planova za izgradnju novih kapaciteta, ali se razgovora o tome da se pronađe način kako da smjeste djecu koja ne mogu svakodnevno boraviti u JU.

“U našu je ustanovu smješteno 177 djece, po programu Cjelovitog razvojnog projekta. Po osnovu projekta švicarskog Caritasa smješteno je i 19 djece”, napominje Murtić.

Također, od početka septembra ove godine realiziraju i projekt “Biblioteka igračaka“, u saradnji s Romskim edukacionim fondom te uz podršku Evropske unije.

U sklopu projekta sva predškolska djeca mogu koristiti igračke te ih posuđivati i nositi svojim kućama.

JU ima 29 uposlenih radnika te jednu osobu na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, od kojih je 18 odgajateljica i njegovateljica, dok su ostali zaposleni podrška radu kuhinje.