Novosti

Poziv potrošačima u BiH da se žale zbog naplate plastičnih vrećica


Udruženje za zaštitu potrošača DON iz Prijedora pozvalo je potrošače da u knjige reklamacija u trgovačkim centrima koji naplaćuju plastične kese sa svojim logom napišu prigovore jer je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača.

Iz Udruženja navode da je Zakon o zaštiti potrošača definisao da se ne naplaćuju “kesice, vrećice, torbe, poseban papir ili slično, što služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cjelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega” jer se smatraju reklamnim sredstvom.

Udruženje DON podsjeća da je na inicijativu nekolicine trgovačkih lanaca krenula naplata plastičnih vrećica od 1. januara radi, kako su naveli, smanjenja kupovine i upotrebe tih vrećica.

“Da je potrebno smanjiti upotrebu plastičnih kesa zasigurno smo saglasni svi, ali je ovo samo marketinški trik”, ističu u ovom udruženju i prilažu fotografije vrećica koje se naplaćuju iako sadrže logo trgovačkog centra.

DON poziva potrošače da od kuće ponesu cekere i ne plaćaju plastične vrećice na kojima se, kako kažu, u toku godine u trgovačkim centrima zarade ogromne količine novca.