Novosti

Turska u maju počinje gradnju fabrike u kojoj će praviti svoj prvi automobil


Izgradnja fabrike za proizvodnju prvog turskog automobila trebala bi početi u maju, s kapacitetom da se u prosjeku napravi 175.000 ovih potpuno električnih vozila.

Gürcan Karakaş, predsjedavajući zajedničke kompanije (TOGG) koja vodi projekat prvog turskog automobila, napomenuo je da bi glavnina izgradnje fabrike trebala biti završena u roku od godinu dana. On je kazao da će do 2032. godine biti proizvedeno milion vozila, te da će nova fabrika privući 22 milijarde TL investicija u narednih 15 godina.

TOGG, konzorcijum pet najvećih kompanija u zemlji, nedavno je predstavio prototipove prvog domaćeg automobila. Postrojenje za proizvodnju vozila, smješteno u Gemliku u Bursi, bit će pametna fabrika, rekao je Karakaş, napominjući da se grupa konsultirala s kompanijama širom svijeta u vezi s njegovom proizvodnom linijom.

Karakaş je rekao da je kompanija dobila stručnu pomoć svjetski poznatih kompanija kako bi utvrdila moguće troškove svakog dijela vozila i pokušala skratiti proces proizvodnje. Upitan o prodajnoj cijeni automobila, Karakaş je rekao da ne bi bilo korektno za takvu vrstu najave u ovom trenutku, ni s aspekta marketinga, ni konkurencije.