Lifestyle

Kora za kolače koja uvijek uspijeva


Ako ste u potrazi za najjednostavnijim receptima koji garantiraju uspješnost izvedbe, donosimo recept za koru koja je idealna za početničke torte i koji baš uvijek „naraste“ taman koliko treba. Kora je odlična baza za fini desert u kojem možete dati mašti na volju.

Za uspješnu koru tajna leži i u temperaturi rerne koja mora biti zagrijana na maksimum prije pečenja, tek onda se podešava na željenu.

Sastojci:

8 jaja
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
5-6 kašika vode
1 kašika ulja
10 kašika glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Priprema:

Odvojite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.

Potom miješajući smjesu dodajite kašiku po kašiku vode, zatim postepeno umiješajte tučeni snijeg bjelanjaka. Na kraju dodajite brašno i prašak za pecivo postepeno kašikom uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne sjedini.

Smjesu izlijte u okrugli kalup za torte obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, sve dok ne postane zlatno smeđe boje.

Ako želite da dobijete čokoladnu koru, samo u tijesto prije pečenja dodajte istopljenu čokoladu ili kakao prah, dobro promiješajte i to je to!