BiH

BiH bilježi inflaciju od 4,7 posto, hrana skuplja u odnosu na prošlu godinu


Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u augustu je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju za 4,7 posto što je više za 0,7 u odnosu na izvještaj iz jula.

Prema izvještaju za august navodi se da su u odnosu na jul najviše poskupjeli prijevoz za 3,7 posto te stanovanje i režije za 1,4 posto. Hrana i bezalkoholni napici su skuplji za tek 0,6 posto, kao i cijene namještaja i kućanskih uređaja, restorana i smještaja. Rekreacija i kultura je u porastu od 1,2 posto, a restorani i hoteli za 0,6 posto.

Cijene su u augustu, prema izvještaju, veće u odnosu na mjesec ranije, ali i u odnosu na august prošle godine, a porast inflacije predstavlja prvo značajno poskupljenje nakon devet mjeseci.

Najviše su u odnosu na august prošle godine porasle cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, kućanskih uređaja i higijene za otprilike osam posto, te cijene ostalih dobara i usluga za 9,2 posto. Alkoholna pića i duhan su skuplji za 4,5 posto, a režijski troškovi čak 7,3 posto. Visok postotak imaju i restorani i hoteli (7,3 posto), redovno održavanje kuće (8,1 posto)

Pad je zabilježen kod cijena odjeće i obuće za 5,8 posto i prijevoza za 6,4 posto.

Ono što je jeftinije u odnosu na august prošle godine je odjeća i obuća za 5,8 posto te prijevoz za 6,4 posto.