Novosti

Koronavirus prijeti otkazivanju ovogodišnjih Olimpijskih igara


Kako se koronavirus širi po svijetu, tako svi veliki događaji, bivaju otkazani, a dobiti kompanija se smanjuju. Rastućem popisu otkazanih događaja zbog straha od bolesti uskoro bi se mogle pridružiti i Olimpijske igre koje bi se ove godine trebale održati u Tokiju.

Bivši plivački prvak i stariji član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Dick Pound upozorio je da ako se MOO boji da će rizik od održavanja igara u Japanu biti prevelik, onda će vjerovatno doći do otkazivanja igara, bez planiranja premještanja.

Nadodao je kako odgađanje događaja nije izvedivo zbog same veličine opsega Olimpijade jer postoji toliko pokretnih dijelova, toliko zemalja i različitih godišnjih doba da se jednostavno ne može reći: “Učinit ćemo to u oktobru.”.

MOO čeka na presudu Svjetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih naroda te ohrabruje sportaše da u međuvremenu nastave s treninzima.

Savremene olimpijske igre, koje datiraju iz 1896. godine, otkazane su samo jednom. Slučajno, tada je isto Japan trebao biti domaćin, ali su igre, 1940. godine, otkazane zbog rata zemlje s Kinom i umiješanosti u Drugi svjetski rat.

Važno je napomenuti kako su Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu održane uprkos epidemiji virusa Zika. Ostaje da čekamo daljnje vijesti o mogućnosti otkazivanja ovogodišnje Olimpijade.