Novosti

Koji su to najskuplji gradovi za život?


Njujork je bio najskuplja svjetska metropola 2022. godine, čime je podjelio neželjenu titulu sa Singapurom, jer su rastuće cijene energije udvostručile stopu inflacije u glavnim svjetskim gradovima, prema godišnjem istraživanju Ekonomist intelidžens junita (EIU).

Prošlogodišnji lider Tel Aviv pao je na treće mjesto, dok se Sidnej ušunjao u prvih 10, a Moskva i Sankt Petersberg u Rusiji su se popeli za čak 88 mjesta jer su sankcije i rast cijena nafte pogurale cijene naviše, navodi se u izvještaju EIU o troškovima života u svijetu, navodi Gardijan.

Glavni grad Venecuele, Karakas, sa povećanjem cijena od 132 odsto u 2022, imao je znatno nižu stopu od one tokom hiperinflacije koja je 2019. iznosila preko 25.000 odsto, ali nije bio uključen u istraživanje.

Јačanje valuta bio je jedan od faktora koji je podigao gradove na rang listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mjesto na rang listi od 172 grada.

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve druge, pošto su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovijestile da će doći do daljeg rasta.

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila pali su na listi najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37. odnosno 43. mjestu, u odnosu na 13. i 10. gdje su bili u 2021. godini.

Najviše su pali Stokholm i Luksemburg za po 38 mjesta – na 99. i 104. mijesto.

Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su “titule” najjeftinijih gradovi u anketi.

Postavljanje Singapura na vrh indeksa nije bilo iznenađenje, navodi Gardijan. To je drugi najskuplji grad u 2021. i bio je broj jedan u osam od proteklih 10 godina. Ove godine je prvi put da je Njujork rangiran kao najskuplji grad za život.

Tri grada u Velikoj Britaniji su pala na rang listi. London je sada na 28. mjestu, a bio je na 17. u 2021. Edinburg je pao sa 27. na 46. mjesto, dok je Mančester 73. najskuplji grad, dok je prošle godine bio na 41. mjestu.

Australijski gradovi su napredovali na rang listi. Melburn je sada na 15. mjestu, a bio je na 16. prošle godine, dok se Brizbejn pomjerio za četiri mjesta i sad je na 32. Pert je pao za dva mjesta – na 73.

Globalni porast inflacije se ubrzavao pre rata u Ukrajini koji je izazvao poremećaje u snabdjevanju ključnim robama, posebno hranom. Naknadne sankcije Rusiji izazvale su dalji rast cijena nafte, gasa i drugih energenata.

(Nezavisne novine)