Tema u fokusu

Otkrijte 900 boniteno pouzdanih firmi, 600 najuspješnijih IKT kompanija i TOP 30 djelatnosti


Kažu da nije uspješan onaj ko nema problema, nego je uspješan onaj ko zna kako ih riješiti. I upravo takvi u Bosni i Hercegovini ostvaruju natprosječne rezultate poslovanja, prilagođavaju se novim situacijama na tržištu, inovacijama izlaze iz standardnog okvira poslovanja i daju businessu novu dimenziju.

Poslovne novine njima posvećuju pažnju punih pet decenija, te uz struktuirane finansijske pokazatelje uspjeha, rangiranja i analitike daju objektivnu, relevantnu ocjenu uspješnosti na tržištu. O tome govore i podaci da posljednih godina u BiH raste broj bonitetno pouzdanih kompanija koje doprinose i rastu BDP-a.

I ovo kolekcionarsko izdanje posvećeno je najstabilnijem dijelu tržišta u BiH i regionu u kojem objavljujemo čak 900 bonitetno pouzdanih kompanija koje su ostvarile najveći prihod u 2018. godini. Među prvih deset našle su se: Hifa-Oil iz Tešnja, FIS iz Viteza, Komerc-Mali iz Prnjavora, Violeta iz Gruda, sarajevski Porsche BH i Bosnalijek, Feal iz Širokog Brijega, Coca Cola HBC B-H i DM drogerie markt također iz Sarajeva, te banjalučki Super-petrol. Neke od njih našle su se prvi put na ovoj listi i odmah kotirale jako visoko.

Sastavni dio mozaika podataka su i Top 30 djelatnosti u kojima su bonitetno pouzdane ostvarile najveći prihod. Primat među vodećim djelatnostima ima trgovina na veliko gorivima, te nespecijalizirana trgovina na veliko, ali značajno mjesto zauzimaju i proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i osvježavajućih pića i vode.

U ovom broju kao bonus objavljujemo i Top 600 kompanija iz BiH i regiona u IKT industriji (Industrija Informacijsko-komunikacijske tehnologije). Među njima najviše je srednjih i malih firmi, dok je crnogorsko tržište karakteristično, jer među vodećim preovladavaju mikro preduzeća.

I na kraju možda ćete se pitati zašto smo prostor posvetili njima? Zbog toga, jer upravo znanje i sposobnost kadrova koji nas predstavljaju u svijetu IKT-a, te proaktivan pristup uz neprestano uvođenje inovacija u pružanju usluga trasira nama put ka svjetskom društvu tehnologije i znanja. IKT raste iz dana u dan prema svim ključnim pokazateljima, posebno zahvaljujući poduzetničkom duhu domaćih softverskih kompanija. Riječ je o djelatnosti za kojom postoji najveća potražnja na svjetskom tržištu i koja ima trend dugoročnog kontinuiranog rasta.

Analizirali smo sve IKT kompanije u BiH, ukupno njih 758, a rezultati poslovanja ovog sektora otkrili su kako on ima dvojaku ulogu u privredi. Ove kompanije, prema posljednim raspoloživim podacima zapošljavaju 6.565 ljudi i ostvaruju prihod od 540.456.190 KM, dok je ukupna dobit koju ostvaruju 80.528.055 KM. Iz rezultata analize vidi se da rast sektora velikim djelom dolazi iz izvoznih aktivnosti (200.326.201 KM) što znači da je domaći IKT konkurentan i nalazi svoje kupce izvan naših granica. Razina prihoda u BiH rasla je za gotovo 85 miliona KM u odnosu na godinu prije, što znači da se procesi digitalizacije ubrzavaju – a što je svakako pozitivan pokazatelj.

Jasno je kako ovaj sektor ima pozitivnu i svijetlu budućnost, no ne onoliku kolika bi mogla biti da se država probudi. Trebalo bi dodatno maksimizirati iskorištenje potencijala koja nose EU sredstva koja su raspoloživa i koja se mogu utrošiti u svrhu projekta digitalizacije države, a kako bi se stvorila temeljna infrastruktura za razvoj digitalnog društva. U suprotnom – dodatno ćemo kaskati za susjednim zemljama, a o svjetskim IKT silama da i ne govorimo.