Novosti

Američka centralna banka podržaće likvidnost kompanija kupovinom njihovih akcija


Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), najavila je da će kupovati hartije od vrijednosti kompanija, kako bi im pomogla da obezbijede likvidna sredstva neophodna za poslovanje.

Fed je saopštio da pokreće poseban mehanizam kreditiranja preduzeća, odnosno kupovinu korporativnih obveznica od izdavalaca koji u ovom periodu teško nalaze kupce na otvorenom tržištu, kako bi omogućio kompanijama da obezbijede kratkoročno finansiranje.

Većina aktera na Wall streetu je predviđala da će američka centralna banka donijeti takvu mjeru, koju je Fed prvi put koristio tokom finansijske krize 2008. godine, prenosi B92.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin, je u odvojenom saopštenju naveo da je njegovo Ministarstvo iz svog Fonda za stabilizaciju berzi uložilo u taj novi Fed-ov zaštitini mehanizam deset milijardi USD.

Putem korporativnih komercijalnih hartija od vrijednosti kompanije obezbjeđuju katkoročna sredstva za likvidnost koja su od ključnog značaja za finansiranje njihovog poslovanja, a za koje nije potreban kolateral već se samo procenjuje kreditna sposobnost.

Mnuchin je naveo u saopštenju da su ekonomski poremećaji i neizvjesnosti koje je izazvao virus Covid-19 stvorili probleme na tržištu komercijalnih hartija od vrijednosti, ograničavajući američkim preduzećima pristup kratkoročnim kreditima.

Ovaj mehanizam će pomoći kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da upravljaju svojim finansijama tokom ovog izazovnog perioda.

Najava novog mehanizma Fed-a i Ministarstva finansija uticala je na to da akcije na Wall streetu preokrenu gubitke zabilježene na prijepodnevnom trgovanju i doprinijela povećanju trgovanja.

Rijetko korišteni Fond za stabilizaciju berzi Ministarstva finansija, koji je krajem februara imao ukupnu imovinu od 93,7 milijardi USD, nastao je tokom Velike depresije 1930-ih i sredstva iz njega su se uglavnom povlačila u kriznim situacijama.