Novosti

Rekordan broj novih kompanija u Beču


Glavni grad Austrije postao je epicentar poslovnog procvata u Austriji ostvarujući impresivan uspjeh u pokretanju čak 9.483 novih preduzeća u posljednjih 15 godina. 

Prema navodima Bečke privredne komore čak 23 posto svih novih kompanija u Austriji osnovano je u ovom gradu. U poređenju s 2022. godinom, to predstavlja porast od 4,7 posto, a na državnom nivou od 3,3 posto.

Motivaciju za osnivanje preduzeća karakteriše potreba za većom fleksibilnošću, želja za vlastitim vođenjem posla te preuzimanje veće odgovornosti. Ovi motivi su se tokom vremena blago promijenili, s naglaskom na sve većoj želji za fleksibilnošću.

Najveći broj novih kompanija osnovan je u sektorima zanatstva i obrta (35 posto), informacija i savjetovanja (25 posto), te trgovine (23 posto). Zanimljivo je istaći da čak 82,4 posto njih predstavljaju jednoosobna preduzeća. Nadalje, 16 posto novih firmi generisalo je 16.800 novih radnih mjesta.

Značajan pomak također se dogodio u dobnim skupinama osnivača. Prošle godine, osnivači kompanija u Beču bili su najmlađi u zemlji, s prosječnom dobi od 36 godina, dok je prosječna dob osnivača na državnom nivou iznosila 38 godina. Privredna komora ističe važnost podrške mladim poduzetnicima te poziva na proširenje olakšica za osnivanje preduzeća, posebno za talentovane mlade ljude od 16 godina.

Obzirom na rastuću potrebu za podrškom, Privrednu komoru u Beču je prošle godine kontaktiralo čak 38.000 mladih poduzetnika. Za njihove potrebe se brine dio Bečke privredne komore pod nazivom Mlada ekonomija koja sa više od 3.000 svojih članova zastupa interese oko 24.000 poduzetnika mlađih od 40 godina u Beču. Ova organizacija je najveće nepolitičko, dobrovoljno i volontersko udruženje mladih poduzetnika, rukovodilaca, osnivača i osoba s poduzetničkim duhom u dobi od 18 do 40 godina.