Novosti

Federalne zdravstvene institucije: nema problema s nabavkom inzulina


Nakon što su pojedini svjetski mediji objavili da je posljednjih sedmica nekoliko evropskih zemalja zabranilo izvoz inzulina u strahu da će pandemija COVID-19 izazvati nestašicu tog lijeka vitalnog za milione dijabetičara, u Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje smo pitali da li će ovakav potez Francuske, Portugala, Velike Britanije imati posljedice po građane u našoj zemlji gdje je više hiljada inzulinskih ovisnika.

“Shvatajući ozbiljnost epidemiološke situacije izazvane pojavom koronavirusa (COVID-19), Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH (Fond solidarnosti) poduzeo je sve preventivne radnje, još prije pojave virusa u Bosni i Hercegovini, a koje su potrebne za normalno funkcioniranje Zavoda, uvažavajući veliku važnost ustanove za ljude. U stalnom smo kontaktu s dobavljačima s kojima imamo ugovore i isporuka se odvija kao i do sada. Nastavljamo i dalje pratiti situaciju oko nabavke lijekova iz naše nadležnosti” – rečeno je u Zavodu.

U Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine su kazali da su u kontaktu sa predstavništvima kompanija koje proizvode inzulin, a koji su im kazali da je snabdijevanje inzulinom uredno, da nema nikakvih problema u tom segmentu.

Zatražili smo i komentar dijabetologa prim. dr. Dragana Stevanovića.

– Inzulin u Bosni i Hercegovini, pa ni u okruženju ne proizvodimo. Koristimo ElyLyli SAD NovoNordisk Danska Sanofi Francuska. Mislim da oni snabdijevaju dvije trećine svijeta. Ne mislim da može doći do nestašice inzulina” – rekao nam je Stevanović.

Pričali smo i sa Amrom Azabagić, generalnim sekretarom Udruženja dijabetičara Tuzlanskog kantona “Plavi krug”.

“Prema onome što znam, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema sa inzulinom u naredna tri-četiri mjeseca, a do tada će se, svi se iskreno nadamo, ova situacija sa koronavirusom smiriti. Što se tiče Tuzle, apoteke su dobro snabdjevene i kada je riječ o drugim lijekovima u vezi s dijabetesom. Nemamo žalbi naših članova. Ljudima je samo problem čekati na recepte pred domovima zdravlja” – rekla je za Faktor Azabagić.