Novosti

Njemačka – Većina građana za produženje mjera u cilju suzbijana širenja COVID-19


Većina njemačkih građana zalaže se za produženje mjera u cilju zaustavljanja koronavirusa, koje su uvedene do 19. aprila, pokazalo je novo istraživanje.

Oko 44 posto Nijemaca reklo je da će podržati proširenje mjera u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, dok je 12 posto zahtijevalo još strožije mjere za obuzdavanje širenja virusa, pokazala je anketa koju je za njemačku agenciju DPA proveo YouGov, prenosi Anadolija.

Otprilike 32 posto se zalagalo za opuštajuća ograničenja u društvenom i javnom životu, koji su uvedeni 22. marta na dvije sedmice, ali su kasnije produženi do 19. aprila.

Njemačka vlada uvela je stroge mjere usljed sve većeg broja slučajeva prošlog mjeseca, naredivši zatvaranje svih prodavnica, koje nisu neophodne, ali su otkazani i festivali i sportski događaji.

Kancelarka Angela Merkel trebala bi u srijedu održati video konferenciju s premijerima saveznih država kako bi ponovno ocijenila situaciju i odlučila hoće li ili ne produžiti stroge mjere nakon 19. aprila.

U Njemačkoj je broj zaraženih povećan za 2.537 na 123.016 u ponedjeljak ujutro, što je najmanji broj novih slučajeva od 23. marta, pokazuju službeni podaci.

Institut “Robert Koch” (RKI) prijavio je 126 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na 2.799.

Do sada se gotovo 64.300 ljudi oporavilo od virusa, navodi Institut.