Novosti

Izvoz Južne Koreje se smanjio za dva posto


Južna Koreja je objavila da je njena ekonomija u prva tri mjeseca 2020. godine pala za 1,4 posto, što je najgori pad još od kraja 2008. godine,   To je odraz ogromnog šoka koji je pandemija koronavirusa izazvala na domaću potražnju i trgovinu.

Banka Koreje u četvrtak je objavila da je domaća potrošnja smanjena za 6,4 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine jer su ljudi ostajući kod kuće kako bi izbjegli prenošenje virusa, manje trošili na restorane, slobodno vrijeme, odjeću i automobile.

S obzirom na zastoj koji je pandemija izazvala širom svijeta, izvoz Južne Koreje se smanjio za dva posto.

Južna Koreja bila je jedna od prvih država izvan Kine koja je teško pogođena novim koronavirusom, ali broj slučajeva zaraze je usporio posljednjih sedmica, što je omogućilo Vladi da ublaži restriktivne mjere.

U Južnoj Koreji, u četvrtak, je potvrđeno svega osam novih infekcija, ali i dva smrtna slučaja. Ukupan broj zaraženih dostigao je 10.702, dok je od posljedica COVID-19 preminulo 240 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 183.400 ljudi, a potvrđeno je preko 2.630.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 710.000 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA)