Novosti

Belgijance mole da jedu što više pomfrita


Belgijanci su poznati po tome da vole da jedu pomfrit, često sa puno majoneza, a sada proizvođači krompira traže da pomfrit bude bar dva puta sedmično na stolu zbog velikog pada potrošnje krompira za vrijeme korona krize.

Za Romain Coolsa, predstavnika sindikata proizvođača krompira Belgapom pomfrit je pitanje opstanka, jer je zbog korona krize izvoz kromira znatno opao, piše BBC.

Oko 750.000 tona krompira nagomilano je u belgijskim skladištima, pošto su mjere zabrane naglo smanjile potrošnju.

“Svi da jedemo sada pomfit dva puta sedmično, umjesto samo jednom”, apelovao je Cools.

Od sredine marta, restorani u Belgiji i mnoga druga tržišta za proizvodjače krompira su zatvoreni, a otkazani su i brojni proljetni i ljetnji festivali, što je dodatno pogoršalo tešku situaciju.

Svjetsko tržište krompirom je pogođeno korona krizom.

Belgija je jedan je od najvećih izvoznika krompira u svijetu, uključujući smrznuti pomfrit.

Godišnje izveze više od 1,5 miliona tona u više od 100 zemalja.

Mala svijetla tačka u ovoj priči je da će Belgapom sada dostavljati 25 tona krompira sedmično bankama hrane u Flandriji – koji bi inače jednostavno propali, prenose belgijski mediji.

“Na ovaj način ćemo izbjeći za propadne odlična hrana, za koju su naši poljoprivrednici toliko naporno radili”, rekla je flamanska ministarka poljoprivrede Hilde Crevits za briselski Times.

(Federalna.ba)