Novosti

Austrija 15. juna potpuno otvara granice


Austrija će potpuno otvoriti granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom 15. juna, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, proširujući ublažavanje graničnih kontrola i na istočne susjede nakon što se već o tome dogovorila sa zapadnim.

Objava slijedi prethodno koordiniran korak da se potpuno uklone barijere putovanja između Njemačke, Austrije, Švicarske i Lihtenštajna od 15. juna nadalje a da se u međuvremenu olakšaju ograničenja po pitanju toga kome je dopušten prelazak.

Restrikcije ostaju na snazi glede graničnih prelazaka iz Italije.

Naš cilj je imati što je više moguće slobode, a restrikcija tek koliko je potrebno“, rekli su u zajedničkoj izjavi austrijski ministri unutrašnjih te vanjskih i europskih poslova.

Ova olakšavanja stvaraju malo normalnosti za ljude u graničnoj regiji i olakšavaju putnicima da jednostavnije vode svoju svakodnevicu”, navodi se.

Europska unija u srijedu je potaknula otvaranje unutrašnjih granica i pokretanje putovanja, no preporučuje da vanjske granice Europske unije ostanu zatvorene za većinu putovanja barem do sredine juna.

Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je ovaj tjedan u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stepena.

Prvi stepen je na snagu stupio već u petak, a obuhvata prelazak s potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. juna bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute.

Na granici Njemačke i Austrije u Bavarskoj došlo je u subotu do manjih problema jer neki vozači tokom kontrola nisu mogli dati valjani razlog posjeta Austriji.

Oni su željeli otići u kupovinu ili na planinarenje, ali prelazak zbog toga još uvijek nije dopušten.

Austrijske granice s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom u Vorarlbergu djelomično će se otvoriti tokom noći, objavile su vlasti.