Tema u fokusu

Projekt “100 najvećih” prvi put donosi analizu lokalnih zajednica


U sklopu opsežne analize poslovanja privrede BiH, Poslovne novine će ove godine u specijalnom printanom izdanju “100 najvećih u BiH i regionu” objaviti i tematski prilog “Gradovi/općine i biznis”, koji će biti baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija.

Svaki grad i svaka općina imaju svoje prednosti i potencijale ali, nažalost, kod nas se često dešava da ih investitori ne prepoznaju. Zašto su neke općine uspješne, a neke ne, zašto neke s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih? Odgovore na ova pitanja prezentirat ćemo u ovom tematskom prilogu koji će mapirati privredne potencijale naše zemlje.
Analiza lokalnih zajednica, kojih je u BiH 141 (općina/opština/gradova), od iznimne je važnosti, naročito u ovom periodu, kako za lokalne zajednice tako i za privrednike i inopartnere, ali i institucije, a uradit će je za ovu priliku najveća bonitetna agencija u našoj zemlji LRC BIS. Dodatni bonus u publikaciji bit će predstavljanje kompanija koje su nosioci razvoja svojih lokalnih zajednica.

Prema jedinstvenoj studiji koju su prije tri godine razvile Poslovne novine unapređujući dugogodišnji projekt “Gradovi/općine i biznis”, postavljeni su specifični indikatori s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou.

Prvi indikator – rast izvoza: Ovi podaci će predstavljati osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći rast izvoza u periodu 2018/2019. godine, a koje pri tome imaju obim izvoza veći od prosjeka u BiH.

Drugi indikator – broj privrednih subjekata na 1000 stanovnika: Općine koje su imale najviše vrijednosti broja preduzeća na 1000 stanovnika razvrstane su u tri potkategorije (do 500, od 500 do 1000 te preko 1000 privrednih subjekata). One koje imaju rast broja firmi u periodu 2018/2019. godine bit će kandidirane za nagradu.

Treći indikator –ostvareni ukupan prihod: Na osnovu postojećih podataka o prihodu preduzeća promatrano na lokalnom nivou i broja zaposlenih u privredi u periodu 2018/2019. godine, dobiveni su podaci o prosječnom prihodu preduzeća po jednom zaposlenom. Ovi podaci predstavljaju osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći prosječni prihod po zaposlenom, uz uvjet da su zadržale rast zapošljavanja i prihoda.

Tematski prilog “Gradovi, općine/opštine i biznis” vrlo je važan za širu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno s aspekta unapređenja poslovanja i podizanja konkurentnosti poduzeća te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na inotržištu. Sigurni smo da će privredna analiza biti pokretač novih poslovnih inicijativa koje će rezultirati novim investicijskim projektima, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju izvoza proizvoda i usluga iz Bosne i Hercegovine.

Spomenimo da specijalno izdanje Poslovnih novina “100 najvećih u BiH i regionu”, pored rangiranja najboljih kompanija po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama gotovinskog toka, ima i redovan tematski prilog “Žene u biznisu” u kojem rangira kompanije na čijem čelu su žene. Uz sve to, u svakom specijalnom izdanju Poslovnih novina neizostavne su analize djelatnosti u kojima se rade i rang-liste najuspješnijih u branši.