Tema u fokusu

Bos-Njem-Rosa: Mladima ćemo uvijek pružati priliku za rad i obuku


Realizacija planiranog za ovu godinu, kaže direktor firme Bos-Njem-Rosa Sakib Mujanović, prema nekim grubim procjenama, mogla bi biti za 40 posto manja od prethodne kalendarske godine.

Privredno društvo Bos-Njem-Rosa iz Viteza osnovano je 1997. godine i od tada do danas posluje u oblasti visokogradnje.

Uža specijalnost su im hidro i termo izolacije, kao i građevinska limarija.

Prošlu godinu završili su sa veoma dobrim rezultatima.

Širenje poslovanja

“Pored pojedinačnih projekata uglavnom fizičkih lica, dosta smo radili za kompaniju dm, u okviru čijih projekata smo učestvovali uglavnom u oblasti sanacija i renoviranja. Pandemija koronavirusa uveliko nam je naštetila, kao i većini privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. Početak većeg broja naših značajnih ugovorenih poslova je odgođen upravo zbog pandemije, a štetu koju smo pretrpjeli i koju još uvijek trpimo, ćemo tek s krajem godine pouzdano moći i kroz finansijske parametre iskazati“, za Poslovne novine je kazao Sakib Mujanović, direktor firme Bos-Njem-Rosa.

Realizacija planiranog za ovu godinu, kaže Mujanović, prema nekim grubim procjenama, mogla bi biti za 40 posto manja od prethodne kalendarske godine, iako su sa privrednim društvima Meister d.o.o. Sarajevo i ICM d.o.o. Sarajevo ugovorili dodatnih, novih, poslova, pored onih ranije dogovorenih sa kompanijom dm.

„Teško je trenutno išta prognozirati kada je u pitanju širenje poslovanja u narednom periodu, ali ukoliko se ukažu povoljne prilike, ne bismo se ustezali i od ekspanzijskih poduhvata“, istakao je Mujanović.

Kvalifikovani radnici

Ono sa čim i ova firma, kao i brojne druge u BiH, ima problema jesu kvalifikovani radnici.

Mujanović kaže da ih je danas teško naći, te da su pojedinci, kojima su pružili priliku i obuku, odlučili da se osamostale ili da svoju sreću potraže van granica BiH.

„I pored toga, mi ćemo mladima uvijek pružati priliku i rado ih zapošljavati, ukoliko su čestiti i marljivi, ali i željni učenja i prihvatanja ponuđenih znanja iz oblasti građevinarstva“, poručio je Mujanović.

Razgovarala: Minela Pamuk