Tema u fokusu

Igman u najvećoj krizi sačuvao radnike i ugovorio višemilionski posao


Iako je direktno bila pogođena zarazom koronavirusa, te prekinula proizvodnju i organizirala poslovanje u specifičnim uslovima, kompanija Igman d.d. Konjic, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2020. godine rast prihoda veći od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Osim ovog iznimnog poslovnog uspjeha, kompanija Igman koja je svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije i lider među preduzećima namjenske industrije u BiH, planira i nabavku nove opreme za liniju 7.62 milimetara, za koju je već potpisan ugovor, a realizacija se očekuje do kraja 2020.

Prema riječima Đahida Muratbegovića, direktora Igmana vrijednost ove investicije je 10,5 miliona eura.

Mislima u narednim godinama

„Što se tiče ostalih planiranih investicija u 2020., predviđena su sredstva od oko 2,5 miliona eura. Kada je riječ o investicijama važno je istaći da smo samo u posljednje četiri godine iz vlastitih sredstava investirali više od 20 miliona KM u kompaniju, te da kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravamo zadržati isti kurs“, istaknuo je Muratbegović.

Poslovna 2019. godina za Igman je bila jedna od uspješnijih u novijoj historiji kompanije.

Otvoren je novi pogon, investirana značajna sredstva u izgradnju i renoviranje objekata, nabavku mašina i opreme, a poboljšani su i uslovi rada.

„Osim toga, Igman je još tokom 2019. godine ugovarao poslove za narednu godinu, tako da smo u prvoj polovini 2020. praktično realizirali dobar dio ranije započetog. Naši finansijski izvještaji govore o rastu prihoda u prvih šest mjeseci 2020. za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je, također, procentualno na istom nivou rasta, dok je profit u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. manji za otprilike 20 posto“, naglasio je Muratbegović.

Naš sagovornik kaže kako je bilo za očekivati da će doći do pada profita kompanije, jer tržište vojne industrije trpi posljedice zbog mjera zatvaranja s ciljem suzbijanja pandemije COVID -19.

„Mnoge privredne grane direktno su vezane za naše poslovanje i ukoliko postoje mjere zabrana u transportu, imamo zastoj u isporuci robe ili u nabavci potrebnog repromaterijala. Igman je zbog prekida rada od tri sedmice, naknadnog organiziranja rada u jednoj smjeni i šestosatnog radnog vremena u dvije smjene u manjku od 10 miliona KM proizvoda, koji su mogli biti u magacinu gotovih proizvoda odnosno u procesu proizvodnje“, tvrdi Muratbegović.

Spremni i za najgore

Zbog prekida proizvodnje, jedan dio plana i investicija konjičkog Igmana privremeno je stopiran, ali je predviđeno da se nastavi u trećem kvartalu ove godine.

Iako su bili primorani reorganizirati poslovanje, nisu otpuštali stalno zaposlene.

Radnici koji su bili primljeni na određeno i kojima su ugovori istekli neposredno prije pandemije, imali su mogućnost prijaviti se na javni konkurs.

„S ciljem osiguranja zdravlja radnika u kompaniji su na snazi epidemiološke mjere i proces proizvodnje se danas, pod posebnim uslovima, odvija nesmetano. Imali smo nesreću da naš kolektiv među prvima u BiH bude pogođen koronavirusom i nakon prvobitnog šoka, s puno nepoznanica, uspjeli smo za kratko vrijeme organizirati rad sa skraćenim vremenom, postaviti dezinfekcione tunele, obezbijediti dovoljan broj zaštitinih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava. Dakle, sve prema protokolu nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova. Uvijek ističemo da su radnici najveće bogatstvo Igmana”, naglasio je Muratbegović.

Direktor Igmana ističe da je teško prognozirati u kojoj mjeri će biti izmjenjeno tržište vojne industrije.

No, prema nekim analizama, potražnja za odbrambenim proizvodima i povezanim uslugama mogla bi pasti, a očekuje se i da će pad cijena dionica imati sekundarne efekte.

„Naša procjena je da u uslovima koji trenutno vladaju, odnosa ponude i potražnje, prirodi našeg poslovanja, ovisnosti o dobavljačima i zahtjevima kupaca, možemo očekivati do 10 posto manje prihoda i profita na kraju 2020. godine u odnosu na prethodnu godinu“, zaključio je Muratbegović.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ