Novosti

Marko Čadež: Mjere sačuvale MSP, na redu su velike kompanije


Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ocijenio je da je za dalji oporavak i rast srbijanske ekonomije važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih mjeseci tokom pandemije probleme rješavala uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

Ako ne bude bilo mjera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dođu do novih poslova u zemlji i svijetu, ni mali kao njihovi dobavljači, dio njihovog lanca i sistema, neće preživjeti, ocijenio je Čadež.

Mjere koje je država proteklih mjeseci preduzela, ocijenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali i na red je, kaže, došla podrška velikima i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja.

– Moramo im pomoći ciljanim mjerama koje će im olakšati poslovanje i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza na već osvojenim tržištima i otvarati vrata novih, pomoći im organizovati digitalne susrete sa partnerima iz svijeta, u situaciji kada su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene – smatra predsjednik PKS.

Čadež je najavio skore razgovore, već slijedeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga odjavljena i sa Kosovom oko rješavanja starog problema usklađivanja veterinarskih certifikata za meso i mesne prerađevine.

Važno je, rekao je, i da država i komora zajednički pomognu povratak kompanija punim kapacitetom na rusko i bjelorusko tržište, kao i da se ubrza certifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potencijal za izvoznike iz industrije mesa i mesnih prerađevina.

(Tanjug)