Tema u fokusu

Brokers Team će i ovu godinu završiti sa planiranim rastom


Naše su procjene da će tek za 5-10 godina sazreti mišljenje i pozitivan stav o svrsishodnosti angažovanja brokera u osiguranju od klijenta, a sa druge strane da će se prilikom kreiranja zakonskih rješenja čuti i naš glas, smatra Jaganjac.

Firma Brokers Team specijalizovani je savjetnik/posrednik u osiguranju, koji isključivo zastupa interese klijenata u pravnim poslovima sa osiguravajućim društvima i uspješno posluje već deset godina.

Pandemija

„Prethodna godina, kao i sve ranije, za nas je bila veoma uspješna, jer su novi klijenti spoznali benefite našeg angažmana. Od ove godine smo imali velika očekivanja, s obzirom na to da smo u 2019. godini ugovorili poslove čija realizacija je trebala da se desi u 2020. godini. Te aktivnosti smo sada i okončali“, kazao je za Poslovne novine Samir Jaganjac, direktor firme Brokers Team.

Pandemija koronavirusa, kao i na sve druge firme, i na Brokers Team je uticala, počevši od zabrinutosti i brige za zdravlje uposlenika, poslovnih partnera, kao i obima realizacije poslovnih planova klijenata. Međutim, bez obzira na sve navedeno, ovu godinu će, kaže, završiti sa planiranim rastom.

Optimistični planovi

„Naša djelatnost brokera u osiguranju je specifična, u svijetu je prisutna preko 200 godina i direktno je ovisna od legislative svake zajednice država (SAD, EU i ostalih) ili svake države pojedinačno, a što opet zavisi od tradicije, kulture, nivoa obrazovanja, razvijenosti tržišta osiguranja i ostalih faktora. U BiH se postepeno, u etapama, razvija tradicija poslovanja na kapitalističkim principima, u kojoj raste nivo obrazovanja, tržište osiguranja, a ima ambijent u kojem osiguravajuća društva u većini imaju socijalističke poglede na osiguranike i na brokere u osiguranju, te je i razvoj naše djelatnosti usporen. Takvom stanju pogoduje i slabo/polovično zakonsko rješenje koje reguliše djelatnost brokera u osiguranju, a koje na sebi svojstven način tumači i vidi regulator tržišta osiguranja u FBiH. Naše su procjene da će tek za 5-10 godina sazreti mišljenje i pozitivan stav o svrsishodnosti angažovanja brokera u osiguranju od klijenta, a sa druge strane da će se prilikom kreiranja zakonskih rješenja čuti i naš glas“, smatra Jaganjac.

Sve veći broj klijenata, kazao je, javlja im se sa zahtjevom da im predlože najbolja osiguravajuća rješenja u periodu od početka pandemije koronavirusa, te Jaganjac ističe kako to pokazuje da se mijenja svijest klijenata kada je u pitanju osiguranje.

Planovi Brokers Teama i za naredni period su optimištični, jer, kako kaže Jaganjac, u svojoj poslovnoj filozofiji uvijek vide ‘do pola punu čašu’, prostor za mogućnost akviziranja i edukaciju novih klijenata, bez obzira na sveukupno stanje u BiH, kao i na tržištu osiguranja.

Piše: Minela Pamuk