Tema u fokusu

Klika je i u najtežim vremenima stala uz svoje radnike


Ono gdje BiH kaska u kontekstu razvoja IT-ja su javne institucije koje veoma sporo prate proces digitalizacije i automatizacije servisa koji nude svojim građanima, kaže Deljkić.

Jedna od najjačih bh. IT kompanija koja razvija softvere za renomirane kompanije širom svijeta, kompanija Klika fokusirana je na razvoj sistema i aplikacija iz oblasti fintecha, prodaje, IoT i drugih consumerskih aplikacija, kao što su SleepNumber – najprepoznatljiviji brend pametnih kreveta u SAD-u, Bawag PSK – jedna od najvećih austrijskih banaka, te drugim brendovima u SAD-u i EU.

Prostor za napredak

„Nakon samo šest godina postojanja, Klika je danas kompanija koja upošljava tim od oko 150 ljudi sa kancelarijama u Sarajevu i Banjoj Luci, te je prepoznata kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u našoj državi po svim pokazateljima“, kazao je za Poslovne novine Edin Deljkić, direktor kompanije Klika.

IT industrija, kaže, prilično se brzo razvija u BiH s obzirom na to da se vidi veliki rast kompanija i broja zaposlenih u cijeloj industriji u privatnom sektoru. Ono gdje BiH, dodao je, kaska u kontekstu razvoja IT-ja su javne institucije koje veoma sporo prate proces digitalizacije i automatizacije servisa koji nude svojim građanima.

„Tu postoji veliki prostor za ubrzan napredak kako bi država mogla što prije da se integriše sa evropskim zemljama. Kada je riječ o privatnom sektoru, naša IT industrija je veoma kompetitivna, ne samo na regionalnom, nego i na svjetskom tržištu. Naše kompanije rade sa najvećim svjetskim kompanijama, prate najmodernije tehnološke trendove i u stanju su da odgovore na bilo kakav zahtjev sa istom kvalitetom kao što bi to uradila jedna kompanija iz Amerike ili Njemačke. S druge strane, država je ta koja uvijek kaska kada su ove stvari u pitanju jer ne prepoznaje dovoljno IT industriju kao potencijal ove privredne grane, kao budućnosti naše države, ne samo za neku kompaniju nego i za sve mlade ljude koji žele da ostanu u ovoj državi i grade svoju budućnost“, istakao je Deljkić.

Fokus

Kao i svi ostali u svijetu, tako je i Klika svoje poslovanje u proteklom periodu prilagodila uslovima novonastale situacije. Svi koji su mogli okrenuli su se radu od kuće kako bi pokušali očuvati svoje zdravlje, zdravlje svojih porodica, roditelja, prijatelja. Svi oni kojima su to mjere zaštite dozvoljavale, nastavljali su svoje poslovanje bez prekida.

„Kada su u pitanju digitalne komunikacije, veliki broj kompanija u našoj državi je bilo primorano da nađu sebi alternativna rješenja za opstanak biznisa, tako da smo vidjeli kako su mnog ekompanije, koje to nužno nisu ranije radile, okrenule se online poslovanju, onlin euslugama, narudžbama i dostavi svojih usluga i servisa. Očekujemo i u narednom periodu da će kompanije investirati u digitalizaciju svojih biznisa. Ono što smo mi kao Klika uradili jeste da smo apsorbovali sav eksterni ekonomski udar, te smo investirali u svoje ljude i u svoju kompaniju. Za vrijeme pandemije nismo smanjivali plate, nismo davali otkaze, niti slali ljude na čekanja. Naprotiv. Mi smo investirali u njih na način da su svijesni toga da je kompanija tu za njih i u dobrim i u teškim vremenima, te da samo zajedničkim snagama i entuzijazmom možemo da se vratimo na staro, te postanemo još jači i nastavimo svoj zavidni rast“, poručio je Deljkić.

Glavni fokus ove kompanije trenutno je da nastave i da stabilizuju sve projekte koje su do sada radili, te da sve vrate u normalu. Paralelno s tim fokusirani su i na izgradnju novih projekata i klijenata, te se nadaju da će uskoro imati priliku govoriti o nekim novim uspjesima. Trenutno su veliku pažnju posvetili etabliranju banjalučke kancelarije, te izgradnji stabilnog i konkurentnog biznisa u Republici Srpskoj.

„Što se tiče razvoja IT industrije u BiH, tu definitivno predviđamo svijetlu budućnost. Očekujemo da će naše kompanije nastaviti rasti i razvijati svoje biznise, te širiti svoje usluge i proizvode. Nastat će nov ekompanije na tržištu, a očekujemo i da će se sve više mladih ljudi, kada j eu pitanju obrazovanje, okretati IT.ju kao svojoj svijetloj budućnosti u ovoj zemlji“, poručio je Deljkić.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine