Novosti

Grad Sarajevo – Na prvi dan škole roditeljima prvačića odobriti plaćeno odsustvo


Grad Sarajevo poziva javna i privatna preduzeća, ustanove, ministarstva, kao i organe uprave da roditeljima, čija djeca kreću u prvi razred osnovne škole, omoguće da budu uz svoju djecu na taj dan.

Zaposlenim roditeljima treba odobriti plaćeno odsustvo da bi, jedan od najvažnijih dana u životu djeteta, proveli sa njim. Grad, kao odgovoran poslodavac, to podržava”, ističe se u saopćenju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poručio je prvačićima da za njih od 1. septembra počinje novi životni period, otkrivanje novih spoznaja i prijatelja.

Posebno je riječi podrške uputio učiteljima i nastavnicima, u ovom izazovnom periodu, naglašavajući njihovu odgovornu i dragocjenu zadaću da znanja s ljubavlju i strpljenjem prenose novim generacijama.

Septembar je uvijek asocijacija na početak nove školske godine, koja donosi brojne izazove, kako za djecu tako i za roditelje koji nerijetko nisu u mogućnosti zbog poslovnih obaveza prisustvovati prvom danu škole svoje djece. Takva praksa treba da se promijeni, navode iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.