Novosti

Košarac: BH proizvodi moraju biti brojniji na trgovačkim policama


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je kako nije zadovoljan sadašnjim stanjem u trgovačkim centrima kada je u pitanju zastupljenost bh. proizvoda na njihovim policama.

Nakon obilaska farme kompanije koja se bavi uzgojem životinja i proizvodnjom mlijeka, kod Visokog, Košarac je naveo da nije srećan što BiH ima potpisane neke međunarodne ugovore koji nas obavezuju na otvoreno tržište, te da je predan da apsorbuje sve probleme naših proizvođača i prerađivača kako bi se njihovi proizvodi našli na policama trgovačkih lanaca.

Pojasnio je da je činjanica da imamo jednu vrstu ograničavajućih elemenata kad su u pitanju uticaji međunarodnih krugova i da je to nemoguće uraditi normativno određivanjem minimalnog procenta domaćih proizvoda na policama, ali da kroz otvoreni dijalog sa proizvođačima, prerađivačima i trgovačkim centrima moramo naći rješenje.

Kako je rekao, institucije bi trebalo da budu na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, da zajedno kreiraju buduća rješenja.