Novosti

Uskoro privredni samit u općini Stari Grad


Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i počasni konzul Republike Kazahstan u BiH Amel Dizdarević održali su radni sastanak gdje je potvrđeno da su već poduzeti koraci za razvoj privrede i turizma u Starom Gradu, a početkom decembra ove godine, najavljen je dolazak visoke delegacije Kazahstana.

Kao što smo dogovorili na prethodnom sastanku, rezidencija Republike Kazahstan bit će u Starom Gradu, a stiglo je i Pismo namjere o bratimljenju naše općine sa jednom od općina grada Almaty i o tome će se odlučivati već na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Kako bismo predstavili naše strateške projekte i privrednike iz Starog Grada povezali sa privrednicima iz Kazahstana dogovorili smo održavanje privrednog samita već u decembru, ako to epidemiološka situacija bude dozvoljavala“, rekao je Hadžibajrić.

Dizdarević je potvrdio da su već definisani preliminarni termini dolaska delegacije Kazahstana koju bi trebali činiti ministar vanjskih poslova te zemlje, kao i ministar kulture, te privredna delegacija.

Planirali smo četiri velika događaja tokom njihovog trodnevnog boravka: otvaranje rezidencije, svečano otkrivanje spomenika Abaju Kunanbajevu, utemeljitelju kazahske književnosti i kazahskog jezika, promociju djela El-Farabija, jednog od najvećih filozofa svijeta i na kraju privredni samit“, rečeno je.

Kazahstan je jedan od svjetskih lidera u energetici i zemlja sa više od 300 milijardi dolara stranih ulaganja sa brzim ekonomskim razvojem i infrastrukturnom gradnjom države.